Kažimír: Keď si Grécko plní úlohy, treba mu vyjsť v ústrety

NETKY.SK • 23 November 2015, 22:19 • 2 min
Kažimír: Keď si Grécko plní úlohy, treba mu vyjsť v ústrety

BRUSEL - Ministri financií eurozóny dnes na zasadnutí v Bruseli gratulovali Slovensku k tomu, že sa v oblasti posudzovania návrhov rozpočtových plánov na rok 2016 ocitlo v skupine štátov, ktorých rozpočtové plány sú v súlade s požiadavkami paktu rastu a stability. Pre TASR uviedol minister financií SR Peter Kažimír po skončení zasadnutia Euroskupiny.

slovakia

left justify in out

"Je veľmi príjemné byť v skupine piatich členských krajín, ktoré sú plne v súlade s európskymi pravidlami," povedal Kažimír.

 

Krajiny eurozóny majú povinnosť predložiť svoje rozpočtové plány na posúdenie Európskej komisii do 15. októbra. Portugalsko tohto roku túto povinnosť zmeškalo kvôli parlamentným voľbám. Kažimír uviedol, že odchádzajúca ministerka financií Portugalska dnes svojich kolegov ubezpečila, že jej krajina v tomto roku dodrží hospodárenie pod 3 percentá HDP, ako sľúbila končiaca vláda, a ďalšiu situáciu bude už musieť riešiť novovznikajúci kabinet.

 

Vzájomné porovnávanie návrhov národných rozpočtov funguje od roku 2013, čo podľa Kažimíra pomáha samotným štátom, rovnako ako debaty o metodológii, štrukturálnych deficitoch a vôbec ekonomickom potenciáli krajín.

 

Kažimír potvrdil, že Euroskupina dnes odsúhlasila finančnú tranžu pre Grécko vo výške dvoch miliárd eur po tom, čo grécky parlament prijal požadované úsporné reformy.

 

"Všetko je odsúhlasené. Treba konštatovať, že kto si plní úlohy, tak mu treba vyjsť v ústrety," ocenil proreformné snahy gréckej strany. Zároveň dodal, že ministrov financií čakajú v decembri ďalšie debaty o nových opatreniach pre Grécko, kde bude dôležitý aj postoj a požiadavky Medzinárodného menového fondu (MMF).

 

Atény v ďalšej etape očakávajú pomoc od eurozóny pre rekapitalizáciu štyroch svojich najväčších bánk. Kažimír pripomenul, že tu eurozóna zrejme ušetrí až 15 miliárd eur, lebo pôvodný plán pomoci gréckym bankám predpokladal 25 miliárd eur, kým dnes potreba dofinancovania bánk vyzerá na 10 miliárd eur cez trvalý euroval.

 

Eurozóna stále požaduje väčšiu transparentnosť fungovania finančného trhu v Grécku, čo je aj predmetom istej kritiky zo strany MMF. Ale, ako upozornil Kažimír, stále platia výzvy medzinárodných veriteľov pre Grécko, aby už viac nemeškalo pri dodávaní sľúbených výsledkov. Najmä za situácie, keď krajina má funkčnú vládu a parlament a už sa nemôže na nič vyhovárať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies