Kažimír: Interný daňový rating by mal fungovať už od budúceho roka

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:57 • 2 min
Kažimír: Interný daňový rating by mal fungovať už od budúceho roka

BRATISLAVA - Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) chce zaviesť interný a následne aj verejný daňový rating daňovníkov. Interný daňový rating pre potreby finančnej správy by mal fungovať už od roku 2015.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu financií o tom informoval v stredu (11. 6.) po rokovaní vládneho kabinetu.
     

"Mojím snom je to, aby sme naozaj zaviedli najprv interný a potom verejný daňový rating. Verejný preto, aby aj podnikatelia, hlavne v obchodnom styku, vedeli o sebe viac, ako vedia dnes. Bolo by zároveň veľmi fajn, keby potom, na konci dňa, z toho mali tí, ktorí sa správajú slušne, benefit," spresnil.
     

Benefitom za dobré plnenie daňových povinností podľa ministra môže byť pre daňovníka napríklad to, že bude platiť nižšie preddavky na daň, či nižšiu alebo žiadnu zábezpeku, ak sa taká vyžaduje. Dobrý rating by mohol znamenať aj nižšiu periodicitu daňových kontrol, či iné legislatívne ústupky formou "mäkšieho prístupu" zo strany štátu. "Podľa mňa by bolo fér, keby štát ponúkol odmenu tým, ktorí sa správajú slušne, lebo dnes o nich nikto nevie," zdôraznil.
     

"Dnes viem sľúbiť len to, že od budúceho roku začne fungovať interný daňový rating pre potreby finančnej správy, kde sa dá spájať s niektorými benefitmi. Verejný rating je však veľmi citlivá záležitosť, pretože predstavuje veľmi podobnú situáciu, ako keď sa neplatič daní dostane na čiernu listinu a protestuje, že je na nej neprávom a mal by byť z nej vymazaný," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies