Kažimír: Ignorovanie a neriešenie problémov je nepriateľom EÚ

NETKY.SK • 28 Október 2016, 16:35 • 2 min
Kažimír: Ignorovanie a neriešenie problémov je nepriateľom EÚ

BRATISLAVA – Nepriateľom Európskej únie je ignorovanie a neriešenie problémov, pretože to je živnou pôdou pre antieurópske nálady. Uviedol to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na tlačovej konferencii v rámci medzinárodnej konferencie Globsec Tatra Summit, ktorá sa koná v dňoch 28. až 30. októbra v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Všetci sme si vedomí rizík a nástrah, ktoré hrozia, ak nebudeme robiť nič, ak budeme len plávať a necháme sa unášať prúdom okolností,“ vyhlásil Kažimír.

 

Európska únia a eurozóna sa podľa neho nachádzajú na križovatke a spoločne sa potrebujú dohodnúť na cieľoch a ceste, ako sa k nim dostať. Priznal, že s 28 krajinami za jedným stolom nie je jednoduché dospieť ku kompromisom.

 

Aj eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici konštatoval, že EÚ je v ťažkom období, čelí napríklad utečeneckej kríze, ktorá je spájaná s terorizmom. Zároveň musí zvládnuť a prekonať výsledok britského referenda. „Som si istý, že EÚ prežije brexit, o tom nemám absolútne žiadne pochybnosti. Aj keď mi je ľúto, ako sa britskí voliči rozhodli, musíme to rešpektovať,“ zdôraznil.

 

Hnacím motorom únie je podľa neho eurozóna pozostávajúca z 19 štátov. Pripustil však, že v rámci nej existujú rozdiely medzi krajinami, napríklad v nezamestnanosti či hospodárení. Upozornil, že ak eurozóna nedokáže vyriešiť tieto rozdiely, v istej fáze bude čeliť problémom.

 

Moscovici pritom podľa vlastných slov podporuje myšlienku budovania samostatného rozpočtu eurozóny, aby mali jej ministri väčšie kompetencie a dohľad nad akýmsi ministerstvom financií eurozóny.

 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v rámci dnešnej diskusie naznačil, že by sa časť zodpovednosti za monitorovanie rozpočtov krajín eurozóny mohla presunúť z Európskej komisie na Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), teda trvalý euroval. Domnieva sa totiž, že kým neexistuje fiškálna únia, komisia by mohla mať viac politickú úlohu a dohľad nad fiškálnymi politikami by pripadol ESM.

 

Moscovici s touto myšlienkou nesúhlasí. Argumentoval tým, že komisia je v tejto úlohe efektívna vzhľadom na klesajúci deficit v eurozóne. Myslí si tiež, že je zároveň flexibilná a zohľadňuje aj politické aspekty a národné či prírodné špecifiká krajín. ESM označil za významný nástroj, ale čisto technický a finančný, nad ktorým neexistuje demokratická kontrola. Komisia takúto kontrolu podľa neho má, keďže má zodpovednosť voči Európskemu parlamentu, ktorý je demokraticky voleným orgánom.

 

Dnešná debata je podľa Kažimíra dôkazom schopnosti pozerať sa do budúcnosti a navrhovať riešenia, pričom toto všetko sú len možnosti a tie treba „upratať“ napríklad do právneho rámca. „Komisia má svoje kompetencie, na ktorých sme sa dohodli a ktoré sme im zverili,“ dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies