Kažimír:Hoci je Slovensko otvorenou ekonomikou, darí sa jej udržiavať 3-% rast

NETKY.SK • 3 November 2015, 16:53 • 2 min
Kažimír:Hoci je Slovensko otvorenou ekonomikou, darí sa jej udržiavať 3-% rast

BRATISLAVA - Slovensku sa napriek otvorenej ekonomike darí udržať rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 3 %.

slovakia

left justify in out

Pod zrýchlenie slovenskej ekonomiky sa však v budúcom roku mohol podpísať príchod novej automobilky Jaguar Land Rover. Deficit by pritom mal klesnúť pod 2 % HDP. Skonštatoval to na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Napriek tomu, že stále máme charakter veľmi otvorenej a na vonkajšie šoky citlivej ekonomiky, tak rasty na úrovni 3 % sa nám darí udržať napriek situácii, ktorá je v zahraničí," skonštatoval Kažimír.

 

Zároveň uviedol, že vo vládnom návrhu zákona o štátnom rozpočte nie je zahrnutý možný príchod automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko, ktorá by v budúcom roku mohla zrýchliť hospodársky rast. "Rokovania stále nie sú uzatvorené a nevylučuje, že počas legislatívnej práce na schvaľovaní rozpočtu dôjde k ďalším momentom, že by sme potom zareagovali aj počas rokovania v pléne na túto udalosť," upozornil Kažimír. V každom prípade by však podľa ministerstva príchod nového investora pomohol ekonomickému rastu, ktorý by mohol byť vyšší podľa odhadov o pol percenta hrubého domáceho produktu (HDP). "Hovorím v teoretickej rovine, vnímam to ako pozitívne riziko," podotkol Kažimír.

 

V budúcom roku by mal klesať deficit, dosiahnuť by mal úroveň 1,93 % HDP. Medziročne by sa mal znižovať aj dlh. "Vývoj hotovostného deficitu zaznamenáva najlepšie čísla od roku 2008 a tento vývoj by mal pokračovať," uviedol Kažimír. V roku 2018 by mal dlh poklesnúť podľa jeho slov až pod úroveň 49 % HDP.

 

Minister financií skonštatoval, že najpozitívnejším prekvapením tohto roka je vývoj na trhu práce, čo sa podpísalo aj pod pozitívny vývoj príjmov štátu. "Ak hovorím o trhu práce, mal by som hovoriť o odvodoch. Toto je veľmi príjemné prekvapenie. Vnímame to ako odmenu za typ hospodárskej politiky, ktorá má prorastový charakter a za takú reflexiu rozhodnutí, ktoré sme urobili pred dvomi rokmi," doplnil Kažimír s tým, že trh práce by sa mal pozitívne vyvíjať aj v budúcom roku.

 

Šéf rezortu financií zároveň pripustil, že aktuálny návrh rozpočtu má "črty volebného rozpočtu". "Do veľkej miery bude tento rozpočet realizovať vláda, ktorá vzíde z ďalších parlamentných volieb. Veľmi bude záležať na tom, ako sa novozostavená vláda stotožní s týmito cieľmi," myslí si Kažimír.

 

Pri príprave rozpočtu Ministerstvo financií (MF) SR zobralo do úvahy aj opatrenia vyplývajúce z vládnych sociálnych balíčkov a ďalšie zmeny legislatívy. Zohľadnená je v ňom aj valorizácia platov vo verejnej a štátnej službe vo výške 4 %. Obsahuje tiež dve nové rezervy, a to rezervu na významné investície a rezervu na výdavky súvisiace s riešením migračnej krízy. Rezort financií taktiež započítal aj rezervu na zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín. "V rozpočte je zakomponovaná rezerva na zníženie výnosu vo výške 77 miliónov eur," vyčíslil Kažimír. Taktiež bralo MF SR do úvahy aj vratky za plyn, rozpočtovali sa aj prostriedky na zatepľovania rodinných domov, výdavky na podporu najmenej rozvinutých okresov či výdavky na budovanie materských škôl. "Novinky, ktoré je fér pomenovať, že sú v rozpočte, je zákon o športe, priorita ministra kultúry na podporu umenia, ale aj výdavky na konanie volieb do NR SR," dodal Kažimír.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona