Kažimír: Euroskupina nemá dôvod na paniku pri rozpočtovom pláne Portugalska

NETKY.SK • 11 Február 2016, 16:44 • 2 min
Kažimír: Euroskupina nemá dôvod na paniku pri rozpočtovom pláne Portugalska

BRUSEL - Grécko musí dodržať proreformný kurz a portugalská vláda musí nájsť spôsob ako naplniť rozpočtové odporúčania Európskej komisie. Uviedol po príchode na zasadnutie ministrov eurozóny (Euroskupina) minister financií SR Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

Dnešné diskusie členov Euroskupiny sú zamerané na kvalitu verejných financií, kde sa ministri sústreďujú na zloženie verejných výdavkov a výmenu skúseností z jednotlivých štátov na túto tému. Ďalším bodom je výmena názorov na nedávne štúdie Európskej komisie o používaní eura na svetových trhoch a krajinách mimo eurozóny.

 

Z "domácej" scény členovia Euroskupiny zhodnotia priebeh plnenia reformného programu gréckej vlády a situáciu v Portugalsku, ktoré musí zohľadniť stanovisko exekutívy EÚ ohľadom svojho rozpočtového plánu. Komisia 5. februára upozornila, že portugalský návrh rozpočtového plánu na rok 2016 je v nesúlade s ustanoveniami Paktu stability a rastu.

 

Kažimír priznal, že v prípade Grécka nie je dnes veľmi o čom hovoriť, vidno, že sa tam niečo deje a cítiť ochotu vlády plniť reformný program. Upozornil, že Gréci musia detailne dotiahnuť veci do konca, pokiaľ ide o dôchodkovú reformu a pre krajinu bude z hľadiska reforiem kľúčové hlasovanie v parlamente a udržanie súdržnosti vo vládnej koalícii.

 

Obavy podľa jeho slov nemusí mať eurozóna ani čo sa týka Portugalska. "V tomto prípade nevidíme dôvod na paniku. Rozumieme obavám komisie, ktoré sa týkajú návrhu rozpočtu. Kľúčové bude dodržiavanie dohodnutých pravidiel," zhodnotil situáciu Kažimír. Pripomenul, že Slovensko patrí ku krajinám eurozóny, pre ktoré sú tieto pravidlá "sväté" a z tejto pozície "pozeráme aj na Portugalsko".

 

Netreba zabúdať na to, zdôraznil tiež minister, že Portugalsko v minulosti urobilo veľa pre svoje finančné ozdravenie. Na druhej strane však vidieť, že nová portugalská vláda a ministerstvo financií urobili isté ústupky. Podľa Kažimíra však záverom má byť ochota tejto krajiny dodržať pravidlá Paktu stability a rastu. Spresnil, že Portugalsko nemôže Brusel žiadať o výnimku pri príprave rozpočtu len preto, že sa v danom období menila vláda, lebo boli aj iné krajiny, ktoré v minulosti prešli podobnou skúsenosťou a nedostali výnimku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona