Kažimír: DPH je v EÚ harmonizovaná daň, čo určuje aj mantinely pre zákon v SR

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 15:15 • 2 min
Kažimír: DPH je v EÚ harmonizovaná daň, čo určuje aj mantinely pre zákon v SR

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) je v Európskej únii (EÚ) harmonizovanou daňou.

slovakia

left justify in out

"To znamená, že máme jasné mantinely, kde sa môžme hýbať, aby sme potom neboli eventuálne vystavení konfliktom s Bruselom," uviedol dnes po rokovaní vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-D) na margo novely zákona o DPH, ktorú v utorok (14. 4.) rezort financií (MF) predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

 

Novela zákona o DPH by sa podľa neho mohla dotknúť približne 126.000 firiem, dnešných platiteľov DPH. "Musím však upozorniť, že navrhovaný režim je na báze dobrovoľnosti. Nemôžme nikoho nútiť," podčiarkol. V novele zákona navrhovaný model platenia DPH by podľa jeho názoru nemal predstavovať riziko pre verejné financie.

 

Podľa návrhu novely by podnikatelia mali platiť DPH až vtedy, keď prijmú platbu za dodané tovary alebo služby od svojho odberateľa. Cieľom tejto novely je podľa MF SR zlepšiť podmienky pre podnikanie malých firiem, ktorým ich odberatelia neuhradia faktúry za dodané tovary alebo služby. Pre tento režim platenia dane sa môže rozhodnúť každý platiteľ, ktorý má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko. Musí však spĺňať určité podmienky, a to obrat jeho spoločnosti musí byť nižší ako 75.000 eur, nesmie byť v konkurze a ani v likvidácii.

 

"Nevyhnutnou podmienkou pre vznik daňovej povinnosti prijatím platby je, že dodávateľ musí túto skutočnosť zreteľne a zrozumiteľne uvádzať na faktúrach formuláciou 'Daň sa uplatňuje na základe platieb'. V opačnom prípade vzniká platiteľovi daňová povinnosť podľa štandardných pravidiel DPH," priblížil rezort financií. Platiteľ DPH, ktorý spĺňa podmienky definované v novele, si bude môcť uplatňovať osobitný režim od prvého dňa ktoréhokoľvek zdaňovacieho obdobia. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies