Kažimír: Dohodli sme sa na mechanizme riešenia sporov pri dvojitom zdanení

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 15:33 • 2 min
Kažimír: Dohodli sme sa na mechanizme riešenia sporov pri dvojitom zdanení

BRUSEL – Za dôležitý míľnik a opatrenie v prospech podnikateľov označil slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) mechanizmus, týkajúci sa dvojitého zdanenia, na ktorom sa dnes dohodli predstavitelia členských štátov na zasadnutí Rady EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti. Mechanizmus obsiahnutý v únijnej smernici prináša nový spôsob riešenia sporov v prípade dvojitého zdanenia.

slovakia

left justify in out

"Ide v podstate o vypočítateľnosť správania pre naše európske firmy. Napriek tomu, že sme popretkávaní zmluvami o zamedzení dvojitého zdanenia, sa stáva, že niektoré firmy mohli byť dvakrát zdanené. Potom sa následne musia veľmi komplikovane obracať na národné súdy alebo na arbitráže. Teraz sme vlastne ustanovili nový mechanizmus vyjednávania takýchto sporov," vysvetlil Kažimír.

 

Mali by vzniknúť ad hoc a neskôr prípadne aj stála komisia na úrovni EÚ na riešenie uvedených sporov. Slovenský minister poukázal na to, že navrhovaný mechanizmus budú môcť využívať firmy i fyzické osoby.

 

Kažimír si od mechanizmu sľubuje zníženie nákladov pre podnikateľov a lepšiu vypočítateľnosť daňovej povinnosti. Označil ho za "opatrenie, ktoré smeruje jednoznačne v prospech európskeho biznisu".

 

K mechanizmu sa ešte musí vyjadriť europarlament. Až potom budú môcť členské štáty v Rade EÚ príslušnú smernicu schváliť.

 

Na otázku TASR, ako vníma správu medzinárodného tímu investigatívnych novinárov European Investigative Collaborations (EIC) o tom, že Malta ponúka zahraničným firmám len päťpercentnú daňovú sadzbu, minister odvetil, že takáto sadzba je na európske pomery príliš nízka.

 

"Ak máme ambíciu byť svetovým ekonomickým centrom a Európa ním je, tak máme bojovať s ďalšími ekonomickými centrami a nie navzájom," uviedol. Únia v súčasnosti zostavuje zoznam daňových rajov a nespolupracujúcich jurisdikcií.

 

Hoci na zozname by mali byť len štáty mimo EÚ, Kažimír varoval Maltu, aby sa pre neprimerane nízke daňové sadzby neocitla na zozname tiež. Kým na Malte zahraničné firmy platia len päťpercentné dane, v EÚ je priemerná sadzba 22%.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona