Kažimír dnes v Euroskupine neočakáva dohodu s Gréckom

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 14:17 • 2 min
Kažimír dnes v Euroskupine neočakáva dohodu s Gréckom

BRUSEL - Som skeptický v tom, že ministri financií eurozóny dosiahnu dnes nejakú konkrétnu dohodu s Gréckom. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír po príchode na mimoriadne zasadnutie Euroskupiny v Bruseli.

slovakia

left justify in out

 Kažimír naznačil, že dnes by skôr lídri EÚ počas večerného mimoriadneho summitu eurozóny mali urobiť nejaké kľúčové rozhodnutia, ktoré by rokovania s Gréckom posunuli dopredu.
     

"Od stretnutia ministrov financií veľa neočakávam. Niet ani čo. Mám pocit, že sa stále hýbeme v kruhu," priznal Kažimír.
     

Minister dodal, že príliš neverí tomu, že Euroskupina dnes dosiahne akúkoľvek dohodu, ktorá by momentálne mala zmysel. Na druhej strane však zdôraznil, že obe strany by sa mali vyhnúť scenáru neustáleho predlžovania a rozvláčnych rokovaní.
     

"Mali by sme byť čestní k sebe tým spôsobom, že chceme hľadať definitívne riešenie," uviedol minister.
     

Na otázku, či sa dostane na pretras aj scenár odchodu Grécka z eurozóny, Grexit, Kažimír upozornil, že túto možnosť nemôže vylúčiť. Ako však dodal, existujú štandardné procedúry a na ich základe sa ministri musia zaoberať oficiálnou žiadosťou Grécka o pomocný program prostredníctvom Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Podľa jeho slov je dôležité, aby procedúry odvolávajúce sa na trvalý euroval boli rýchle, čo je dôležité pre Grécko a aj pre eurozónu.
     

Šéf slovenského rezortu financií upozornil, že každý deň sú tu "ďalšie a ďalšie škody pre Grécko a jeho ekonomiku". Preto sa vláda z Atén nemôže dívať na to, že donekonečna sa bude hľadať nejaké iluzórne riešenie. 
     

"Pozrime sa pravde do očí. Musíme mať ešte jeden míting, kde sa povie, či vieme nájsť zhodu z hľadiska programu a z hľadiska opatrení. Výsledok referenda nezmenil ekonomickú podstatu ani v eurozóne a v Grécku už vôbec nie," povedal na záver Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies