Kažimír: Dlh Slovenska vlani dosiahol 53,58 % HDP, klesol po šiestich rokoch

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 16:33 • 2 min
Kažimír: Dlh Slovenska vlani dosiahol 53,58 % HDP, klesol po šiestich rokoch

BRATISLAVA - Slovensku prvýkrát za šesť rokov medziročne klesol verejný dlh, keď minulý rok dosiahol 53,58 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol minister financií Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

Deficit verejných financií bol podľa jarnej notifikácie európskeho štatistického úradu Eurostat na úrovni 2,87 % HDP.
     

Kažimír predpokladá, že jesenná notifikácia by mohla priniesť ešte lepší výsledok vlaňajšieho deficitu. "Rátame s lepším výberom daní z príjmov právnických osôb, ktoré odložili svoje daňové priznania až na jún. Máme nádej, že deficit bude ešte nižší," predpovedá.
     

Štát podľa neho pokračuje v ozdravovaní verejných financií a znižovaní deficitu, ktorý by mal tento rok dosiahnuť 2,5 % HDP. "Nechceme v žiadnom prípade zísť z trajektórie vyrovnaného rozpočtu v podobe štrukturálneho deficitu v roku 2017," zdôraznil minister. Ako dodal, verejný dlh by mal v nasledujúcich rokoch zostať bezpečne pod hranicou 55 % HDP a do roku 2018 by mohol klesnúť pod 50 %.
     

Za dôležitý ukazovateľ zotavovania ekonomiky označil Kažimír pozitívny vývoj zamestnanosti, za ktorým vidí napríklad vládou prijaté úľavy na zdravotných odvodoch pre nízkopríjmových zamestnancov či zdravú štruktúru ekonomického rastu.
     

Riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek upozornil, že Slovensku sa už druhý mesiac po sebe darí financovať na finančných trhoch rekordne lacno a krátke dlhopisy predáva s nulovou sadzbou. Z približne 5,5 miliardy eur, ktoré SR tento rok potrebuje, sú podľa neho už predané dlhopisy v hodnote 2,5 miliardy eur.
     

"Financovanie ide veľmi hladko a náklady, ktoré očakávame na dlhovú službu, budú nižšie, ako boli plánované nielen v tomto roku. V budúcom roku úspora pravdepodobne dosiahne približne 15 miliónov eur," vyčíslil Bytčánek s tým, že tento vývoj by mal pokračovať aj v najbližšom období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies