Kažimír: Deliť peniaze z Telekomu je predčasné, väčšina má ísť na dlh

NETKY.SK • 19 Október 2014, 13:46 • 2 min
Kažimír: Deliť peniaze z Telekomu je predčasné, väčšina má ísť na dlh

BRATISLAVA - Veľká časť výnosu z pripravovaného predaja štátneho podielu v Slovak Telekome má byť použitá na zníženie verejného dlhu.

slovakia

left justify in out

Tak o tom hovoria vládne dokumenty a tak je to správne, zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
      

Reagoval tak na vyhlásenia kolegu z vlády, ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), že by sa peniaze z Telekomu mohli využiť na zvýšenie podielu v Slovenských elektrárňach (SE). V nich momentálne štát vlastní 34 %, zvyšných 66 % chce zahraničný spoluvlastník, taliansky Enel, predať.
      

Kažimír podľa vlastných slov rozumie ministrovi hospodárstva, ktorý je garantom energetickej bezpečnosti na Slovensku. Jeho úlohou je teraz analyzovať situáciu v elektrárňach a následne vláde aj verejnosti povedať, akú hodnotu má zvyšný balík akcií SE. "Do veľkej miery je to možno zo strany Enelu len uterák, ktorý hodili do ringu a tie akcie nie sú predajné, lebo majú právne vady," myslí si minister financií, pričom spomenul doteraz neukončený proces privatizácie a viaceré súdne spory medzi štátom a talianskym spolumajiteľom.
      

V súvislosti s Telekomom Kažimír upozornil, že hovoriť o využití peňazí z predaja štátneho 49-% podielu, ktorý sa zrealizuje až budúci rok, je zatiaľ predčasné. "Nevieme, akú sumu dostaneme za Telekom. Chceli by sme, aby bola čo najväčšia, odhady sú celkom príjemné a je možné, že nejaká časť sumy by mohla byť použitá iným spôsobom. Ale na to je zákon, musela by o tom rozhodnúť vláda a následne národná rada," konštatoval.
      

Opozičný poslanec Jozef Kollár (nezaradený) by chcel počuť odpoveď na otázku, či je pre Slovensko vôbec ekonomicky výhodné vstúpiť majetkovo do Slovenských elektrární. "V elektrárňach máme obrovskú železnú guľu priviazanú na nohách, a tou je dokončenie Mochoviec. Náklady na dostavbu sa už zvýšili o miliardu, teraz je v hre ďalších 800 miliónov eur," pripomenul.
      

Toto si podľa neho uvedomil už aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý chcel najprv kupovať celé elektrárne. Keď zistil, že ich nemá za čo kúpiť, pracuje teraz s verziou, že SR získa aspoň dodatočných 17 % akcií, aby mala vo firme väčšinu. "Mne skoro explodovalo rádio, keď som počúval ministra Pavlisa, že má na to Telekom. Som rád, že výnos z predaja Telekomu by sa mal primárne určiť na splácanie dlhu," dodal Kollár v reakcii na Kažimírove vyhlásenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona