Kažimír: Deficit znížime šetrením v rezortoch aj zmrazením platov

NETKY.SK • 14 August 2013, 18:37 • 2 min
Kažimír: Deficit znížime šetrením v rezortoch aj zmrazením platov

BRATISLAVA – Zmrazenie platov štátnych úradníkov, zlepšenie výberu daní, ako aj šetrenie v rámci jednotlivých rezortov. Takto chce slovenská vláda ušetriť 700 miliónov eur, aby v budúcom roku deficit Slovenska klesol na úroveň 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

"Je pred nami ešte 60 dní, kedy musíme veľmi intenzívne pracovať na dosiahnutie nášho cieľa. Navrhujeme vláde a Národnej rade, aby bol fiškálny cieľ na rok 2014 na úrovni 2,9 %, na rok 2015 na úrovni 2,6 % a v roku 2016 predstavoval 1,5 %," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že na rozpočte bude jeho rezort pracovať do poslednej chvíle, teda do 15. októbra. Vtedy musí vláda návrh poslať do parlamentu.

Slovensko podľa Kažimíra v tomto roku splní cieľ, ktorý bol stanovený na úrovni 2,94 % HDP. A to aj napriek tomu, že štát vybral na daniach v tomto roku zatiaľ menej o približne 600 miliónov eur. "Dnes odhadujeme, že štát hospodári s deficitom na úrovni 3,04 % HDP a zásadné riziko zostáva mimo štátu, na pleciach samospráv. Máme pred sebou dva mesiace na to, aby sme spolu túto situáciu zvládli, lebo v stávke je medzinárodný záväzok. Chceme vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu a udržať si kredibilitu na finančných trhoch," zdôraznil minister.

Najväčšiu časť úspor plánuje vláda prebrať na svoje plecia. "To znamená, že vyše 400 miliónov eur doručí štát cez svoje lepšie hospodárenie. Bude to kombinácia znižovania výdavkov a zvyšovania príjmov v rámci platnej legislatívy. To znamená žiadne zvyšovanie poplatkov, nových daní. Kapitoly štátneho rozpočtu musia na sebe ušetriť vyše 400 miliónov eur. Moji kolegovia dostali neľahké úlohy na leto, v priebehu septembra budeme vedieť konkretizovať, koľko bude musieť ktorý rezort ušetriť," avizoval Kažimír. Výdavky na chod štátu pritom už v tejto verzii rozpočtu klesajú medziročne o viac ako 271 miliónov eur.

Kabinet chce znížiť deficit aj zlepšením výberu daní. "Dnes to ohodnocujeme na úrovni 150 až 250 miliónov eur. Je to na základe už prijatých opatrení, ale aj tých, ktoré sú už v legislatívnom procese. Pripravujeme daňovú lotériu, ako aj kontrolný výkaz DPH," dodal. Vláda ešte plánuje rokovať so samosprávami a vyššími územnými celkami, aby pridali v šetrení. Peniaze do rozpočtu by v budúcom roku mali pritiecť aj vďaka predaju štátneho majetku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona