Kažimír: Debaty o dodatkoch k rozpočtu EÚ nekončia, Slovensko chce splatnosť faktúr

NETKY.SK • 7 November 2014, 15:09 • 2 min
Kažimír: Debaty o dodatkoch k rozpočtu EÚ nekončia, Slovensko chce splatnosť faktúr

BRUSEL - Veľká Británia a ďalších päť členských štátov EÚ na dnešnom rokovaní ministrov financií (Ecofin) presadili odklad doplatkov do spoločného rozpočtu únie do 1. septembra 2015. Po skončení zasadnutia Ecofin to uviedol minister financií SR Peter Kažimír.

slovakia

left justify in out

Táto téma je podľa neho stále "živá" a bude mať pokračovanie aj v najbližších týždňoch. Dodal, že po prehodnotení ekonomického vývoja zo strany Európskej komisie musí nielen Británia doplatiť podstatnú sumu do tohtoročného rozpočtu únie. Spolu ide o šesť členských krajín, ktorých očakávaný súhrnný príspevok je vo výške 9 miliárd eur.

 

"Mali by tak urobiť od 1. decembra, čo je šibeničný termín. Je tu veľká snaha vyjsť im v ústrety, mať pochopenie pre vnútropolitické turbulencie, ktoré toto rozhodnutie spôsobilo. Je ochota posunúť tieto platby do 1. septembra 2015," opísal Kažimír výsledok rokovaní v Bruseli.

 

Na druhej strane je však podľa jeho slov skupina krajín, medzi ktoré patrí aj Slovensko, ktoré presadzujú, aby sa naakumulovalo dosť finančných prostriedkov pre zaplatenie pohľadávok voči EK. Na budúci týždeň sa bude dokončovať téma dodatkov k rozpočtu EÚ na rok 2014 a Slovensko bude podľa Kažimíra trvať na tom, aby sa Rada EÚ seriózne postavila k potrebám krajín, ktorým chýbajú platby za rozbehnuté programy.

 

Šéf slovenského rezortu financií pripomenul, že komisia chronicky koncom roka nemáva peniaze a preto nemáme preplatené faktúry z Bruselu. Dodal, že krajiny kohéznej skupiny, ale aj niektoré väčšie členské štáty požadujú, aby sa prijali potrebné kroky na to, aby EK bola schopná zaplatiť svoje záväzky. 

 

"Jeden ústretový krok voči krajinám, ktoré majú platiť, by mal byť kompenzovaný druhým ústretovým krokom voči štátom, ktoré majú svoje pohľadávky voči komisii," doplnil Kažimír.

 

Podľa jeho slov koncoročné ekonomické prepočty komisie pre Slovensko znamenajú čistú pozitívnu pozíciu v objeme medzi 50 až 60 miliónmi eur. Bude však otázkou rokovaní v najbližších dvoch týždňoch, či sa tento pozitívny efekt premietne ešte do roku 2014, alebo až do budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies