Kažimír: Daňový návrh eurokomisie nie je ideálny, ale dá sa o ňom diskutovať

NETKY.SK • 27 Január 2017, 15:39 • 2 min
Kažimír: Daňový návrh eurokomisie nie je ideálny, ale dá sa o ňom diskutovať

BRUSEL - Za nepružný a miestami nepresný dnes označil návrh na prenesenie daňovej povinnosti z dodávateľského reťazca na koncového spotrebiteľa z dielne Európskej komisie (EK) slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Celkovo je podľa ministra tento návrh namierený proti daňovým únikom dobrým základom na diskusiu. Povedal to po zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Ministri finacií EÚ dnes diskutovali o všeobecnom prenose daňovej povinnosti z dodávateľov na spotrebiteľa, ktorý je posledným článkom obchodného reťazca. Návrh, ako to realizovať v praxi, pripravila EK. "Komisia prišla koncom decembra so svojím legislatívnym návrhom a my sme dnes skonštatovali, že sa nám zdá málo flexibilný, málo presný, v niektorých aspektoch je zase príliš komplikovaný," vyhlásil Kažimír.

 

Slovenský minister napriek výhradám skonštatoval, že o uvedenom návrhu je možné ďalej diskutovať: "Považujeme ho za dobrý základ na diskusiu. Nič viac, nič menej." Pripomenul, že daňovú oblasť na európskej úrovni sprevádzajú zložité rokovania a pri schvaľovaní legislatívy je potrebný súhlas všetkých členských štátov.

 

V súčasnosti Únia umožňuje uplatňovať mechanizmus prenesenie daňovej povinnosti, známy aj ako daň z obratu, len výnimočne pri konkrétnych službách alebo tovaroch. Slovensko mechanizmus už rok využíva napríklad v stavebníctve.

 

Kažimír vysvetlil, že podľa aktuálnej legislatívy musí členský štát identifikovať problém a presvedčiť ostatných členov Únie aj eurokomisiu, že bežné opatrenia nefungujú. Až potom môže uvedený mechanizmus použiť v konkrétnej oblasti a celý proces je zdĺhavý. Návrh všeobecného systému okrem Slovenska podporuje aj Česká republika a Rakúsko.

 

"Teraz hovoríme o všeobecnom reverse charge (mechanizme prenesenia daňovej povinnosti, pozn. TASR), to znamená, že ak sa krajina rozhodne, splní nejaké podmienky, tak by všetky tovary a služby nad nejakú hodnotu mohli ísť týmto systémom," uviedol slovenský minister.

 

Únijní ministri financií dnes hovorili aj o možných vlastných finančných zdrojoch EÚ. V tejto oblasti by Kažimír nevolil cestu dodatočných daní, ale získal prostriedky z potierania daňovej kriminality. "Keby sme revolučne pristúpili k boju s daňovými únikmi na európskej úrovni, tak tých 170 miliárd eur ročne, ktoré nám unikajú zo štátnych kás vo všetkých 28 krajinách, sú určite dobrým dodatočným zdrojom bez toho, aby sme museli dráždiť obyvateľstvo novou daňou," zhrnul Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies