Kažimír: Čísla z jarnej prognózy EK sú pre Slovensko veľmi pozitívne

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 15:16 • 2 min
Kažimír: Čísla z jarnej prognózy EK sú pre Slovensko veľmi pozitívne

BRATISLAVA - Najnovšia jarná prognóza Európskej komisie (EK) je pre Slovensko veľmi pozitívna. Presvedčený je o tom minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), podľa ktorého rast slovenskej ekonomiky by mohol byť v najbližších rokoch ešte silnejší, ako očakáva komisia.

slovakia

left justify in out

"Správy nepredstavujú žiadne nové mraky na európskom nebi. Čísla pre Slovensko sú veľmi pozitívne a v zásade sa zhodujú s odhadmi, s ktorými pracuje rezort financií, ale aj slovenskí analytici," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Kažimír.

 

Rast slovenskej ekonomiky by mal byť v tomto roku, ale aj v nasledujúcich rokoch vyšší ako 3 %. V budúcom roku očakáva EK rast HDP na úrovni 3,3 % a v tomto roku na úrovni 3,2 %. "Podľa nášho odhadu ekonomický rast v roku 2017 a 2018 bude ešte silnejší. Pre Slovensko je typické v týchto rokoch, že ekonomický rast je založený na domácej spotrebe a domácich investíciách," zhodnotil Kažimír s tým, že v pokrízových rokoch bolo typické, že slovenskú ekonomiku ťahal najmä zahraničný export. "Očakávame aj oživenie exportu, ale zároveň sa môžeme spoliehať na veľmi zdravú štruktúru rastu, spotrebu domácností, ktorá je poznamenaná aj vysokým rastom nominálnych aj reálnych miezd a dané je to aj situáciou na trhu práce," tvrdí Kažimír.

 

Slovensko sa zároveň podľa neho môže tešiť z dôvery novej automobilky Jaguar Land Rover, ale aj z poklesu nezamestnanosti. Tá by mala podľa najnovšej jarnej prognózy komisie klesnúť pod 10 %.

 

Rast miezd by mal podľa Kažimíra prekročiť hranicu 3 % a to by mal byť aj jeden z faktorov, ktorý podporí domáci dopyt.

 

Komisia očakáva, že v roku 2016 celkový deficit klesne na 2,4 % HDP. S odkazom na priaznivé ekonomické podmienky a doterajšie úsilie v boji proti daňovým podvodom vláda SR očakáva robustné daňové príjmy, ktoré by aj naďalej mali podporovať jej konsolidačné plány.

 

Po zhoršení minuloročného štrukturálneho deficitu je podľa prognóz EK predpoklad, že sa tento deficit bude postupne znižovať v nasledujúcich rokoch. Verejný dlh v pomere k HDP by v roku 2017 mal dosiahnuť hranicu okolo 53 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies