Kažimír: Cieľ deficitu na budúci rok považujem za nedotknuteľný

NETKY.SK • 8 Október 2017, 14:15 • 2 min
Kažimír: Cieľ deficitu na budúci rok považujem za nedotknuteľný

BRATISLAVA - Cieľ deficitu verejných financií na budúci rok na úrovni 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP) považuje minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) za nemenný. Po tom, ako prejde budúci týždeň vládou, neočakáva žiadne výraznejšie zmeny v rozpočte ani v Národnej rade (NR) SR.

slovakia

left justify in out

"Rozhodne považujem za nemenný cieľ 0,83 % HDP, to je hranica, na ktorej sme sa dohodli na politickej úrovni. Túto hranicu považujem za nedotknuteľnú. Takisto by tam nemali byť ďalšie zmeny," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

 

Najväčšie pozitívum návrhu rozpočtu predstaveného tento týždeň je podľa neho to, že dôveryhodne smeruje k vyrovnanému hospodáreniu, teda aby sa jeho príjmy rovnali výdavkom. Malo by k tomu dôjsť v roku 2020. Kažimír pripomenul, že niečo také sa od vzniku SR v roku 1993 ešte nepodarilo.

 

"Je to napísané v programovom vyhlásení vlády, schválené poslancami NR SR a politicky sme sa na tom dohodli. Nezabúdajme, že je to aj podmienka nášho členstva v eurozóne. Slovensko patrí k disciplinovaným členom klubu. Mali by sme pravidlá dodržiavať a vyžadovať aj od iných, aby ich dodržiavali," zdôraznil minister financií.

 

Podľa predsedu opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára však tento sľub nie je až taký dôveryhodný. Pripomenul, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) sľubovala v minulosti už rôzne veci, napríklad diaľnicu z Bratislavy do Košíc do roku 2010. Aj vyrovnaný rozpočet mal byť realitou už skôr.

 

"Stavím sa, že v roku 2020 to nebude vyrovnané, lebo bude volebný rok, bude potrebné utrácať, ľuďom sa zaliečať a dávať sociálne balíčky. Sociálne balíčky sa dávajú preto, lebo sme spravili z ľudí sociálne prípady. Náš pohľad na vec je trochu skeptický," vyhlásil.

 

Pochybnosti o rozpočte v diskusii vyjadril aj ďalší opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO). Vláda podľa neho nedodržiava vlastné sľuby a krajinu zadlžuje z roka na rok viac. "Keď nastupovala vláda Smeru, v roku 2007 bol dlh 17 miliárd eur. Dnes je dlh 43 miliárd eur. Keď mal človek na svojom krku dlh 3000 eur, dnes má 8000 eur," vyčíslil.

 

Zároveň upozornil, že slovenská aj európska ekonomika žijú momentálne v dobrých časoch a už 12 krajín EÚ má vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet. Na Slovensku sa to však nedarí. "Sľuby sa neplnia, zadlžujete nás viac a myslím si, že je to práve tým, že neviete hospodáriť," vytkol vláde Heger.

 

Faktom však je, že slovenské verejné financie sú v lepšom stave ako v minulom roku, aj v porovnaní s inými krajinami, pripomenul podpredseda koaličného Mosta-Híd Ivan Švejna. Podľa neho bude vždy otázkou, akou rýchlosťou sa má deficit znižovať. "Opozícia aj nezávislí analytici majú ten luxus povedať, že by to malo byť rýchlejšie," konštatoval.

 

V koalícii podľa Švejnu našli rozumný kompromis. Snahou bolo rôznymi opatreniami zvýšiť príjmy pracujúcich. "Každý má svoje priority, každý chce čo najviac peňazí, aj ja by som chcel ešte viac peňazí pre dôchodcov, ale sú nejaké limity. Úlohou ministra financií je udržať to v nejakých rámcoch. Nebudem hovoriť, že je to najlepší rozpočet, ale je to dobrý rozpočet, ktorý pomôže ľuďom a v priebehu roka to aj prakticky pocítia," avizoval.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies