Kažimír chce zdaňovať Facebook a Google

NETKY.SK • 8 Január 2018, 09:12 • 2 min
Kažimír chce zdaňovať Facebook a Google

BRATISLAVA – Minister financií Peter Kažimír predstavil ďalší z jeho plánov na tento rok. Tento krát sa obul do svetových gigantov Google a Facebook.

slovakia

left justify in out

V mnohých krajinách už pristúpili k ráznemu kroku a začali zdaňovať miliardové príjmy spoločností Facebook a Google. Rovnaký postup chce zaviesť aj náš šéf financií Peter Kažimír. Pre šikovné zdaňovanie a daňovým rajom sa krajiny, v ktorých sa spoločnosti obchodne angažujú, zatiaľ nedočkali kapitálu, ktoré by na základe zdaňovania príjmov z reklamy mali plynúť do štátneho rozpočtu. Po novom sa to Kažimír rozhodol zmeniť a priviesť tak do štátnej pokladnice viac peňazí.

 

„Budeme čakať nejaké náznaky koordinácie, nechceme vymýšľať vlastné koleso, ale chceme sa pridať k progresívnej skupine krajín, ktoré chcú pristupovať s otvorenými očami k tejto otázke,“ povedal Kažimír. Minister taktiež avizoval, že v prvom rade je nevyhnutné určiť si smer a správny model, akým spôsobom treba postupovať v takýchto prípadoch a v neposlednom rade pripraviť aj vyhovujúcu legislatívu, ktorá by mohla byť v platnosti už od budúceho roku.

 

Keďže spoločnosť Google má na Slovensku len pobočku na spracovanie dát, za rok 2016 do štátnej pokladnice odviedla len niečo vyše 46-tisíc eur. Inzerciu, ktorá tvorí väčšiu časť ich príjmov pritom spravuje pobočka na Bermudách. Podľa holandského denníka HET Financieel Dagblad si spoločnosť Google takýmto spôsobom ušetrila na daniach až 3,7 miliardy dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies