Kažimír chce zaviesť úroky z nadmerných odpočtov DPH či rating daňovníkov

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 13:57 • 2 min
Kažimír chce zaviesť úroky z nadmerných odpočtov DPH či rating daňovníkov

BRATISLAVA – Zlepšovanie výberu daní, to je zámer, v ktorom by chcel minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ďalej pokračovať. Pomôcť k tomu by malo napríklad zavedenie platenia úrokov zo zadržaných nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorých pôvod štát skúma. Alebo spustenie takzvaného ratingu pre daňovníkov.

slovakia

left justify in out

"Sľubujeme si od toho lepší dobrovoľný výber daní," avizoval Kažimír na dnešnom HNClube organizovanom Hospodárskymi novinami. Ide podľa jeho slov o opatrenia, ktoré sú žiadané. Napríklad pri ratingu pre daňovníkov by mali spoľahlivé subjekty, ktoré si plnia svoje povinnosti, lepší rating a štát by sa k nim správal inak ako k ostatným daňovníkom.

 

Čo sa týka daňových licencií, podľa Kažimíra bolo ich zavedenie správne. Spustili sa ešte počas predchádzajúcej vlády. Nová koaličná vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa však dohodla na ich zrušení od roku 2018.

 

Rezort financií chce ešte priniesť analýzy na túto tému. "Napríklad prvé vyhodnotenie platenia daňových licencií hovorí o tom, že 75 % platiteľov boli jednoosobové s r.o. Z môjho pohľadu to bol dobrý nástroj, ktorý triafal tam, kam mal," opísal šéf rezortu financií.

 

Šéf #Siete Radoslav Procházka však upozornil, že ide v podstate o daň zo straty. "Jednoducho si myslíme, že ak to aj splnilo svoj účel, tak sa potrebujeme pohnúť dopredu," zdôraznil.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška dodal, že zrušenie daňových licencií mala v programe aj jeho strana. "Takže bolo čestné predložiť tento argument na rokovania koaličnej rady a keďže nás podporili aj ďalší, Smer-SD súhlasil s tým, že je to možné postupne rušiť," doplnil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies