Kažimír chce počas predsedníctva riešiť spoločné poistenie v nezamestnanosti

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 13:23 • 2 min
Kažimír chce počas predsedníctva riešiť spoločné poistenie v nezamestnanosti

BRATISLAVA – Koncept európskeho poistenia v nezamestnanosti a spoločné podmienky zdaňovania boli hlavnými témami dnešného stretnutia ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) s jeho talianskym kolegom Pierom Carlom Padoanom v Bratislave. Táto agenda by mala byť kľúčovou prioritou aj počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

„Chceme vytvoriť spoločnú fiškálnu kapacitu na to, aby sme pomohli krajinám, ktoré sa nachádzajú v istej časti ekonomického cyklu. Nezamestnanosť je jeden z faktorov, ktorý veľmi ovplyvňuje možnosti potenciálneho ekonomického rastu. Nehovoríme o nástroji, ktorý by mal byť predmetom zneužitia alebo trvalého využívania nezodpovednými krajinami, ale o kombinácii dodržiavania pravidiel a vytvárania možnosti, ako odľahčiť národné rozpočty od výdavkov, ktoré sú spojené s financovaním dočasného nárastu nezamestnanosti,“ vysvetlil Kažimír na tlačovej konferencii po stretnutí.

 

Ministri financií sa zhodli aj v otázke spoločných podmienok zdaňovania a tvrdia, že daňové systémy európskych krajín by si nemali navzájom konkurovať. Spoločne budú preto presadzovať rovnosť v oblasti zdaňovania. Kažimír poukázal na to, že napriek silno harmonizovanej dani z pridanej hodnoty (DPH) existujú v Európe obrovské daňové úniky, a to pre nedostatočnú schopnosť spolupracovať.

 

„Transparentnosť, výmena informácií medzi daňovými správami je kľúč. Daňové správy európskych krajín sú príliš zapozerané do seba, a to je prekážka vzájomnej výmeny informácií. Téma harmonizácie daní môže pokračovať v oblasti nepriamych daní. V oblasti priamych daní, ktorá je citlivá pre daňovú suverenitu, sa začína téma spoločného daňového konsolidovaného základu a tejto sa budem počas predsedníctva na základe iniciatívy Európskej komisie venovať,“ priblížil Kažimír.

 

Padoan doplnil, že dôležité je tiež znížiť náklady pre obchodné spoločnosti v Európe. Tie sa podľa neho často sťažujú nielen na vysokú mieru zdanenia, ale aj na administratívnu náročnosť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies