Kažimír Čaploviča nezachránil: Nákup kvetov za 10-tisíc bol protizákonný!

NETKY.SK • 6 August 2013, 07:52 • 2 min
Kažimír Čaploviča nezachránil: Nákup kvetov za 10-tisíc bol protizákonný!

BRATISLAVA - Pri nákupe kvetov takmer za 10-tisíc eur vlani ministerstvo školstva porušilo zákon o rozpočtových pravidlách, podľa denníka Sme to zistila kontrola ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

Minister školstva Dušan Čaplovič ňou chcel dokázať, že podozrenia zo šafárenia na jeho ministerstve neboli opodstatnené. Kontrolóri mu však vyčítali aj nákup značkových koňakov a archívnych vín. Zmluvu na nákup tovaru za 9 900 eur podľa Sme uzavrelo Čaplovičovo ministerstvo s luxusným bratislavským kvetinárstvom Orchidea v máji minulého roka.

Čaplovič ju najskôr bránil tým, že časť kvetov bola určená ako dar záhradníckym školám v Piešťanoch a Malinove na výučbu budúcich floristov. Dar pre školu v Piešťanoch v hodnote tritisíc eur kvetinárstvo podľa kontroly vyfakturovalo ako smútočné vence a žardiniéry zo živých kvetov. „Súčasťou faktúry nebol dodací list s presným označením dodaného tovaru, množstvom a potvrdením prevzatia,“ píše sa podľa denníka v správe z auditu. Jediné, čo ministerstvo predložilo ako doklad o dodaní kvetov, bol ďakovný list od riaditeľky školy. 

Podobné to bolo aj v prípade Malinova, kde škola za kvety v hodnote 2 500 eur ani neďakovala ministerstvu, ale priamo kvetinárstvu. Šéf Orchidey Michal Haut v marci Sme tvrdil, že všetko riešili cez kanceláriu ministra. Na podrobnosti si však už nespomínal. 

Ministerstvo financií to vyhodnotilo ako porušenie finančnej disciplíny, keďže na školstve zaplatili za tovar, ktorý teraz nevedia vydokladovať. Závažnosť nedostatku kontrola označila ako vysokú. Čaplovičovi však iba odporučila, aby v budúcnosti odstraňoval podobné riziká. 

Ministerstvo školstva v pondelok odmietlo zistenia komentovať. Odpovedalo len, že k veci nedávno poskytlo stanovisko agentúre TASR, ktoré stále platí. To však bolo v čase, keď konkrétne výsledky kontroly neboli známe. Ministerstvo písalo, že zistila len nedostatky „technického rázu“. 

V marci Čaplovič tvrdil, že po audite urobí tlačovú besedu a všetci budú prekvapení. Odvtedy je ticho. Kontrola mala podľa neho potvrdiť aj efektívnosť prenájmu luxusného audi od firmy Jirka Malchárka. Napokon sa ním podľa Sme však vôbec nezaoberala, lebo jej to ministerstvo školstva ani neumožnilo. Ako nehospodárny kontrolóri vyhodnotili aj vlaňajší nákup 36 fliaš exkluzívnych koňakov po 70 eur. Pri nákupe vín za niekoľko tisíc eur bola objednávka vystavená dva týždne po dodaní tovaru bez jeho špecifikácie. 

V jednom prípade ministerstvo školstva vydokladovalo, že kazetu s vínom poskytlo ako príspevok do tomboly na Bále Záhorákov, na ktorý bol Čaplovič pozvaný. Kontrola to však neuznala, keďže podľa predloženej pozvánky ho neoslovili ako ministra, ale ako súkromnú osobu - „roduverného Záhoráka a čestného člena nášho spolku“. 

Výsledky kontroly ministerstvo financií odmietalo zverejniť. Na základe infozákona ho napokon poskytlo Vladimírovi Crmomanovi z iniciatívy Vláda tvrdí, že nie sú peniaze, tak jej ich učitelia pomôžu nájsť. Učiteľa upozornili, že ak údaje zo správy zneužije, budú proti nemu postupovať v súlade s platnou legislatívou. Crmoman to považuje za zastrašovanie. „Zvážil som to a správu som sa rozhodol zverejniť všade, kde je to len možné.“ Ministerstvo financií podľa Sme odmietlo povedať, ako upozornenie učiteľovi myslelo s vysvetlením, že podľa zákona na to nie je oprávnené. 

Audítori preverovali hospodárenie ministerstva školstva v rokoch 2010 až 2012, teda aj za ministrovania Jána Mikolaja z SNS a Eugena Jurzycu z SDKÚ. Spolu preverili použitie zhruba 482,7 milióna eur, čo je asi 17 percent celkových výdavkov. Našli 30 nedostatkov, závažných porušení finančnej disciplíny bolo 17. 

Za éry všetkých troch ministrov zistili predražené právne služby od externých firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona