Kažimír by bol podľa Richtera dôstojným šéfom NBS

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 10:45 • 2 min
Kažimír by bol podľa Richtera dôstojným šéfom NBS

BRATISLAVA - Súčasný minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) má všetky predpoklady plniť dôstojne úlohu guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Myslí si to jeho stranícky kolega a minister práce Ján Richter.

slovakia

left justify in out

"Ja v súčasnosti nie som vo vrcholových orgánoch strany Smer-SD. Ale osobne, ak mám povedať svoj názor, myslím si, že Peter Kažimír má všetky predpoklady plniť veľmi dôstojne úlohu guvernéra NBS," uviedol Richter v stredu v reakcii na medializované informácie o možnom odchode Kažimíra do centrálnej banky.

 

Richter pripomenul, že Kažimír je jedným z najuznávanejších ministrov financií v rámci Európskej únie (EÚ). "Ja osobne by som mu to doprial, aj keď to nie je jednoduchá, ale zodpovedná funkcia," dodal šéf rezortu práce.

 

Opačný názor má opozičná SaS. Podľa nej Kažimír do vedenia NBS nepatrí. "Ak majú množiace sa informácie o odchode ministra financií Petra Kažimíra do čela NBS pripraviť na to vhodnú atmosféru v spoločnosti, strana SaS jasne hovorí, že jeho kandidatúru by v parlamente nepodporila," uviedli liberáli v stanovisku. Guvernéra NBS na návrh vlády volí parlament, následne ho ešte do funkcie musí menovať prezident.

 

Možný presun Kažimíra do NBS sa v médiách spomína už dlhšie. Ako v utorok napísal denník Sme, Kažimír chce byť ešte pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok, o ktorom parlament zvykne rokovať v novembri. Potom má v pláne vzdať sa funkcie ministra a presunúť sa do centrálnej banky. Na otázky o jeho budúcnosti reagoval pre Sme slovami: "Pracujem na rozpočte na budúci rok."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona