Kažimír: Budúcoročný rozpočet predstavuje plán zodpovedného hospodárenia

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:44 • 2 min
Kažimír: Budúcoročný rozpočet predstavuje plán zodpovedného hospodárenia

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil rozpočet, ktorý počíta s poklesom deficitu pod dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

"Misia je splnená," skonštatoval po hlasovaní v parlamente minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že budúcoročný rozpočet je zavŕšením úsilia súčasnej vlády dosiahnuť zodpovedné hospodárenie. "Rozpočet na roky 2016 až 2018 je plánom zodpovedného hospodárenia, ktorý zaručuje zlepšenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií a je plne v súlade s európskymi pravidlami," uviedol Kažimír.

 

Zároveň skonštatoval, že stále existuje spor, že v niektorých oblastiach je nedostatok prostriedkov. Napríklad v školstve i v zdravotníctve. Opoziční poslanci počas diskusie v parlamente o rozpočte vyčítali vláde aj vysoké daňové zaťaženie. "Medziročne verejné zdroje na krytie potrieb zdravotníctva rastú, a to nielen z titulu poistencov štátu, ale kľúčovo vďaka lepšiemu vývoju na trhu práce. Väčší počet zamestnancov znamená väčšie príjmy do zdravotných poisťovní," priblížil Kažimír.

 

Doplnil, že vláda sa systematicky snaží, aby mzdy rástli. Dôkazom toho má byť aj budúcoročné zvýšenie minimálnej mzdy. "Vývoj v posledných rokoch hovorí o tom, že nominálny rast platov jednoznačne potvrdzuje, že ak hovoríme o tom, ako sa na to dívajú podnikatelia, tak potvrdzujú to, že vidia svoju budúcnosť pozitívne, pretože sú ochotní zamestnávať ľudí," tvrdí Kažimír s tým, že veľmi vážnym rozhodnutím je urobiť nejaký konkurz na nových zamestnancov.

 

"Práve z vývoja na trhu práce vidíme, že reálny optimizmus je oveľa väčší ako ten mediálny, alebo opozičný," doplnil minister financií, ktorý sa zúčastnil aj na rokovaní o raste miezd vo verejnom sektore a výsledkom je rast platov o 4 % v budúcom roku. "Medziročný nárast miezd pedagogických zamestnancov školstva bol v posledných rokoch dvakrát vyšší ako v celom národnom hospodárstve. To neznamená, že sme skončili, že v školstve je všetko v poriadku. Ale z hľadiska možností, ktoré rozpočet vytvára, to je maximum, čo sme boli schopní ponúknuť," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona