Kažimír: Budúci rok to bude dráma, ale oveľa menšia, v krajine bude lepšie

NETKY.SK • 11 December 2013, 19:30 • 2 min
Kažimír: Budúci rok to bude dráma, ale oveľa menšia, v krajine bude lepšie

BRATISLAVA - Ministra financií v budúcom roku nečaká "žiadna nudná práca". Bude musieť udržať ciele, ktoré sú stanovené v rozpočte na rok 2014, zvládnuť možné výpadky v štátnej kase či resty tejto a minulých vlád. Aj napriek tomu však bude na Slovensku lepšie. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na záver rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok.

slovakia

left justify in out

Poslanci o zákone roka diskutovali spolu takmer 23 hodín, keďže rozprava o ňom začala ešte minulý týždeň. Hlasovať budú vo štvrtok (12.12.), pravdepodobne po popoludňajšej Hodine otázok, aby boli prítomní aj členovia vlády.

"Bude to dráma, ale bude to oveľa menšia dráma z toho pohľadu, že nám bude lepšie," avizoval Kažimír vyhliadky na rok 2014. Dôvodom je podľa neho napríklad rast ekonomiky, ktorý sa očakáva na úrovni 2 %, "zlomiť" by sa mala aj situácia na trhu práce. Súčasne pripomenul ohlásené zníženie cien plynu a elektriny nielen pre domácnosti, ale aj podnikateľov. "Som presvedčený o tom, že ideme do lepšieho roka, držte nám palce, aby sme to zvládli," adresoval Kažimír plénu Národnej rady. Reagoval tak predovšetkým na kritiku návrhu rozpočtu, ktorú vláde za posledné dni adresovala opozícia. Podľa Kažimíra ho kritizovala, že sú niektoré oblasti v rozpočte poddimenzované, ale súčasne mu vyčítala, že málo šetrí. Samotná opozícia však podľa neho priniesla do parlamentu od apríla 2012 viac ako 90 zákonov, ktoré mali negatívny vplyv na verejné financie v sume 800 miliónov eur. "Čiže, čo najmenší deficit, čo najmenší dlh, na druhej strane legislatívne návrhy, ktoré deficit a dlh prehlbujú. Taká je realita," smeroval kritiku do opozičných radov minister. Súčasne vyzdvihol pozitívny trend, ktorý na Slovensku momentálne je. A teda, že sa "prelomil" negatívny vývoj pri výbere dane z pridanej hodnoty (DPH). Od tohto vyššieho výberu daní preto očakáva aj lepší výsledok konsolidácie verejných financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona