Kažimír bude hľadať zodpovedných, ak sa pri kontrole eurofondov nájdu chyby

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 16:46 • 2 min
Kažimír bude hľadať zodpovedných, ak sa pri kontrole eurofondov nájdu chyby

BRATISLAVA - Rezort financií počíta s tým, že celú situáciu s pripomienkami Európskej komisie (EK) ku kontrole eurofondov na Slovensku dá do poriadku najneskôr do konca leta.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra Petra Kažimíra (Smer-SD) sa urobí kontrola kvality kritizovaného auditu a ak sa preukážu pochybenia, je pripravený hľadať zodpovedných.
     

"Som ochotný vyvodiť všetky závery. Ak budú dôkazy o tom, že došlo k pochybeniam, budem hľadať zodpovedných," zdôraznil Kažimír po dnešnom rokovaní výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Minister v tejto súvislosti už v apríli odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly.
     

Európski audítori kontrolovali vzorku projektov z eurofondov, ktoré už predtým dvojstupňová slovenská kontrola uznala za bezchybné. Našli v nich ale pochybenia. Kažimír tvrdí, že pripomienky malo len jedno riaditeľstvo EK, ďalšie dve chyby nezistili. S týmto riaditeľstvom rezort podľa Kažimíra komunikuje, prijal akčný plán a urobí kontrolu auditu.
     

"To znamená, že ešte raz urobíme na tých istých a aj nových vzorkách väčšiu kontrolu jednotlivých projektov," avizoval minister. Toto celé bude podľa neho trvať do konca leta a potom Slovensko predstúpi s výsledkami pred zástupcov riaditeľstva Regio. "Rátame s tým, že najneskôr koncom leta dáme všetko do poriadku a čerpanie bude bezproblémové," podčiarkol.
     

Stále však podľa ministra platí, že žiadny z prijímateľov európskych fondov nie je v ohrození. Aj prípadné neplatenie zo strany EK neznamená, že by prijímateľom neplatil štát. "Je to dočasne na vrub štátneho rozpočtu," dodal Kažimír.
     

Opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) však varuje, že Slovensku teraz hrozí krátenie alebo pozastavenie eurofondov. "Je dôležité, aby nasledovali naozaj systémové kroky a zmeny zo strany ministerstva, ozaj ešte intenzívnejšia kontrola," zdôraznil. Ak niekto poukáže na nedostatky, treba sa tým podľa neho vážne zaoberať a netreba znižovať úroveň toho, kto kritizuje. "Je naším spoločným záujmom, aby sa nedostatky odstránili," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies