Kažimír avizuje ďalší výpadok príjmov vo výške 350 miliónov

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 13:38 • 2 min
Kažimír avizuje ďalší výpadok príjmov vo výške 350 miliónov

BRATISLAVA - Daňové a odvodové príjmy štátu budú v tomto roku nižšie o ďalších takmer 350 mil. eur. Podľa ministra financií Petra Kažimíra poklesnú daňové a odvodové príjmy v roku 2013 oproti februárovej prognóze o 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku o 0,8 % HDP, čo predstavuje zhruba 611 mil. eur.

slovakia

left justify in out

"Podľa nás až dve tretiny celkového zníženia príjmov sú spôsobené makroekonomickým vývojom, to znamená hlavne poklesom rastu ekonomiky v tomto roku a potom miernym spomalením v roku budúcom," vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede Peter Kažimír. Zároveň dodal, že aj aktuálny výpadok príjmov považuje rezort financií za zvládnuteľný.

Minister financií zároveň na tlačovej konferencii potvrdil, že vláda Roberta Fica chce dodržať svoj záväzok a vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. V tomto roku tak kabinet chce podľa Kažimíra dosiahnuť deficit verejných financií blízky 3 % HDP. Pre naplnenie tohtoročných a budúcoročných cieľov však podľa Petra Kažimíra budú nevyhnutné aj ďalšie opatrenia. Jeho kolegov z ostatných rezortov tak čaká veľká inventúra čerpania výdavkov. "Nevylučujem realokáciu, nevylučujem aj šetrenie,“ spresnil Kažimír. Zároveň dodal, že kľúčový bude pre naplnenie štátnej pokladnice boj s daňovými únikmi. 

"V daňových únikoch naďalej pritvrdíme, pritvrdíme aj preto, že vidíme, že to má význam," avizuje minister financií. Vláda však podľa jeho slov už neprijme opatrenia, ktoré budú poškodzovať ľudí a ekonomiku. 

Okrem už spomínaných krokov rezort financií nevylučuje prijatie aj jednorazových opatrení, či zmenu v podielových daniach, ak sa do septembra nezmení správanie samospráv. "Je tu asi 300 samospráv, ktoré spôsobujú odklon v objeme skoro 150 mil. eur," upozornil Kažimír. 

Zmena očakávaných daňových a odvodových príjmov prichádza po tom, čo Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií znížil v prvej polovici júna odhad rastu slovenského hospodárstva v tomto roku na 0,5 %, čím svoju januárovú prognózu zrevidoval nadol o 0,7 percentuálneho bodu. Podobne analytici rezortu financií pristúpili aj k vyhliadkam v ďalších rokoch. Očakávania pre rok 2014 skresali rovnako o 0,7 percentuálneho bodu na 2,2 % a pre rok 2015 o 0,5 percentuálneho bodu na 2,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona