Každých desať minút sa narodí dieťa bez štátnej príslušnosti

NETKY.SK • 3 November 2015, 18:21 • 2 min
Každých desať minút sa narodí dieťa bez štátnej príslušnosti

ŽENEVA - Pre konflikty v Sýrii a v ďalších vojnou zmietaných krajinách sa približne každých desať minút narodí dieťa bez štátnej príslušnosti, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Tento stav deťom neskôr spôsobuje celý rad problémov, či už pri zapisovaní sa do škôl, získavaní lekárskej starostlivosti alebo pri hľadaní si práce, uvádza UNHCR v správe opierajúcej sa o rozhovory s deťmi bez občianstva a ich rodičmi v žijúcimi v Latinskej Amerike, Európe, Afrike, na Blízkom východe či v Ázii, informovala agentúra DPA.

 

"V tom krátkom čase, keď sú deti deťmi, im chýbajúca štátna príslušnosť môže spôsobiť závažné problémy. Tie ich budú prenasledovať počas celého detstva a odsúdia ich na život plný diskriminácie, frustrácie a zúfalstva," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

 

Množstvo detí uvrhol do rizika straty občianstva hromadný exodus ľudí zo Sýrie, keďže občianstvo sa tam na nich prenáša len z otcovej strany a nie po matke, pričom v dôsledku tamojšieho konfliktu sa "bez otcov" ocitla približne štvrtina sýrskych rodín. Pre vdovy je tak pomerne ťažké deti zaregistrovať. Prekážkou pri takomto procese je aj to, že mnoho Sýrčanov nemá žiadne sobášne listy.

 

"Jedného dňa sa chceme vrátiť do Sýrie. Ako to však bude možné, ak neviem nijakým spôsobom preukázať, že moje deti sú Sýrčania?" pýta sa sýrsky utečenec Muhammad, otec troch detí.

 

Príčinou chýbajúceho občianstva môže byť okrem konfliktov a migrácie aj príslušnosť k menšinovému obyvateľstvu v danej krajine.

 

UNHCR ďalej uviedol, že všetky krajiny by mali zrušiť zákony, ktoré popierajú priznanie občianstva na základe etnickej či náboženskej príslušnosti, a štátna príslušnosť by zároveň mala na dieťa všade prechádzať aj z matkinej strany. Navyše, takým deťom, ktorým hrozí, že sa ocitnú bez občianstva, by podľa UNHCR mala byť pridelená štátna príslušnosť tej krajiny, v ktorej sa narodia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona