Každý tretí človek trpí určitou formou podvýživy

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 12:52 • 2 min
Každý tretí človek trpí určitou formou podvýživy

BRATISLAVA - Každý tretí človek na Zemi trpí určitou formou podvýživy. Vyplýva to z aktuálnej Správy o globálnej výžive (Global Nutrition Report), ktorú vypracovala nezávislá skupina expertov financovaná americkou a britskou vládou, Európskou komisiou a ďalšími organizáciami.

slovakia

left justify in out

Odborníci sledovali spôsoby stravovania sa v 129 krajinách sveta, pričom v 44 percentách sledovaných krajín pozorovali závažne vysoký výskyt ľudí s podváhou alebo nadváhou až obezitou. Dôsledkom zlého stravovania títo ľudia čelia podvýžive a ďalším zdravotným komplikáciám.

 

Podvýživa sa dlho spájala s hladujúcimi deťmi, u ktorých sa pre nedostatok potravy spomalil rast a ktoré sú náchylné na infekcie. Podľa autorov správy ide stále o vážny problém, no v tejto oblasti nastalo zlepšenie. Za výrazne horší problém označujú odborníci narastajúcu mieru obezity. Jej výskyt sa podľa nich zvyšuje v každom regióne a takmer v každej krajine. Ako uviedli, stovky miliónov ľudí sú podvyživení, pretože majú nadváhu a príliš veľa cukru, soli a cholesterolu v krvi. Podvýživa sa podľa nich navyše stáva "novým normálom".

 

Podľa spoluautorky štúdie Corinny Hawkes ich správa mení vnímanie toho, pod čím si svet predstavuje podvýživu. "Podvýživa doslova znamená zlú výživu, čiže niekoho, kto nie je dostatočne vyživovaný. Dôsledky toho sú, že ste chudí, nerastiete dostatočne rýchlo... alebo to môže znamenať, že máte nadváhu a máte veľa cukru v krvi, čo vedie k cukrovke," vysvetlila.

 

Výsledky práce expertov tiež ukázali, že viacerým krajinám sa darí znižovať počet detí s podváhou. Napríklad v Ghane sa ich výskyt za približne desaťročie znížil z 36 percent na 19 percent. Naopak, len málo krajinám sa darí bojovať s obezitou a s ňou spojenými komplikáciami. Podľa správy počet detí mladších než päť rokov, ktoré majú nadváhu, sa rýchlo približuje k počtu detí s podváhou. Podvýživa pritom stála za takmer polovicou úmrtí u detí mladších než päť rokov. Tento problém má aj negatívny dopad na ekonomiku. Každá africká a ázijská krajina stráca pre podvýživu jedenásť percent svojho hrubého domáceho produktu. V USA každá domácnosť, v ktorej jeden člen má obezitu, minie na zdravotnú starostlivosť ročne v priemere o osem percent viac ako zdravá domácnosť. V Číne zasa pacient s cukrovkou stráca ročne približne 16,3 percenta svojho ročného príjmu. Autori štúdie preto vyzývajú na riešenie podvýživy. Ako uviedli, každý dolár použitý na osvedčené výživové programy, dokáže priniesť úžitok v hodnote 16 dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona