Každý tretí 32-ročný Slovák má úver

NETKY.SK • 13 August 2013, 10:08 • 2 min
Každý tretí 32-ročný Slovák má úver

BRATISLAVA - Každý tretí 32-ročný Slovák má úver v banke, či už spotrebný alebo na bývanie. Jeho výška je v priemere vyše 46 tis. eur. Zistila to Sberbank Slovensko analýzou na celom portfóliu svojich aktívnych klientov.

slovakia

left justify in out

"Práve v období odchodu od rodičov alebo zakladania rodiny ešte mladí ľudia nemajú dostatok úspor, aby financovali svoje potreby z vlastných zdrojov. Je preto veľmi prirodzené, že práve vtedy najčastejšie siahajú po úveroch z banky," uviedol vedúci oddelenia Customer Value Management Sberbank Slovensko Filip Vítek.

So zvyšujúcim sa vekom klesá aj podiel klientov s úverom na danej vekovej skupine. Medzi 47-ročnými klientmi je tých, ktorí majú úver, už 15 %. Jeho priemerná výška je menej ako 30 tis. eur. "Z údajov vyplýva, že väčšine ľudí sa podarí splatiť záväzky banke ešte pred päťdesiatkou. Medzi 55-ročnými ľuďmi má úver už len jeden z desiatich," doplnil Vítek. 

Slováci sa čoraz viac zaujímajú o parametre úverov a porovnávajú ich medzi bankami, aby si čo najviac znížili náklady. "S novými možnosťami refinancovania či konsolidovania úverov za výhodnejších podmienok sa ochota zaúverovať sa bude zvyšovať. V najbližších rokoch môžeme očakávať aj zvyšujúci sa pomer poskytnutých úverov klientom nad 50 rokov," povedala riaditeľka odboru vývoja produktov Sberbank Slovensko Michaela Trenčáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona