Každý štvrtý kamión zo Slovenska do Maďarska vozí pre špekulantov s DPH

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 13:25 • 2 min
Každý štvrtý kamión zo Slovenska do Maďarska vozí pre špekulantov s DPH

BUDAPEŠŤ - Každý štvrtý kamión vstupujúci cez slovensko-maďarské štátne hranice na maďarské územie vozí tovar pre špekulantov s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Zistili to príslušníci maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) počas trojmesačnej série kontrol.

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol maďarský hospodársky denník Napi Gazdaság, colníci kontrolovali podozrivé autá na viacerých dôležitých cestných ťahoch smerujúcich do vnútrozemia od slovenských hraníc.

Príslušníci NAV si pred začatím akcie overili priemerný denný počet nákladných vozidiel na daných úsekoch ciest, potom nechali rozšíriť informáciu o pripravovaných kontrolách na podvody s DPH. V reakcii na túto správu klesol počet vstupujúcich kamiónov do Maďarska denne v priemere o 1600, čo je pokles zhruba o štvrtinu.

Pokles počtu áut potvrdil podozrenie NAV, že významná časť prevážaného tovaru cez hranice je súčasťou podvodov s DPH. Špekulanti počas akcie pozastavili transporty a tovar sa pokúšali rozložiť do menších áut, do chladiarenských kamiónov či kontajnerov.

Podstatou podvodov podľa denníka je, že špekulanti sa snažia zneužiť, že obchodovanie medzi členskými krajinami EÚ je bez DPH, ale vo vnútri krajiny s DPH.

Colníci vo viacerých prípadoch odprevadili podozrivý kamión až na miesto určenia a stalo sa aj to, že prepravcovia okamžite prezradili, že adresát v skutočnosti je iný, než ako to je uvedené v dokumentoch. V takom prípade príslušníci tovar ihneď zhabali. V niektorých prípadoch na adrese, kam tovar nákladné autá viezli, našli colníci dôkaz o špekulácii - napríklad niekoľko baliarní cukru.

Najviac tovaru z podvodov s DPH končí v skladoch veľkých obchodných reťazcov, nie je to však typické pre všetky reťazce, píše denník. Podvody robia najmä s tovarom, ktorého pôvod je ťažké vypátrať. Takými sú cukor, káva, jedlý olej, múka, zemiaky, jablká či potrava pre zvieratá, ale podvádza sa aj so železiarskym tovarom, štrkom i cementom. Donedávna do tejto kategórie patrilo aj obilie a kovy, nateraz sa však zmenili podmienky zdanenia týchto komodít, čím sa podarilo eliminovať možnosti špekulácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies