Každý šiesty Američan žil vlani v chudobe

NETKY.SK • 23 Júl 2012, 11:42 • 2 min
 Každý šiesty Američan žil vlani v chudobe

Každý šiesty Američan žil vlani v chudobe - Svet Počet Američanov, ktorí sa v posledných rokoch dostali do pásma chudoby, rastie. Reálne hrozí, že slabá ekonomika a oslabovanie vládnej záchrannej siete zmaže výsledky, ktoré sa v Spojených štátoch dosiahli

slovakia

left justify in out

img

Počet Američanov, ktorí sa v posledných rokoch dostali do pásma chudoby, rastie. Reálne hrozí, že slabá ekonomika a oslabovanie vládnej záchrannej siete zmaže výsledky, ktoré sa v Spojených štátoch dosiahli v boji proti biede v 60. rokoch minulého storočia.
      Vyhodnocovanie príjmov Američanov v roku 2011 podľa predbežných výsledok, ktoré prenikli na verejnosť, vyvoláva znepokojenie. Podľa oficiálnych údajov žilo v roku 2010 v chudobe 15,1 % obyvateľov krajiny. Vlani ich podiel mohol vzrásť až na 15,7 %. Oficiálnu správu viac ako tucta nezávislých ekonómov, sociológov a ďalších spoločenských vedcov uverejnia len pár týždňov pred novembrovými prezidentskými voľbami. Niektorí odborníci však tvrdia, že vzostup chudoby nebude taký silný.
      Ak by sa potvrdili pesimistické predpovede, v Spojených štátoch by vlani podľa americkej definície žilo v chudobe 47 miliónov ľudí, teda každý šiesty obyvateľ krajiny.
       Ak sa však miera chudoby z 15,1 % zvýšila len o 0,1 %, dosiahla by úroveň roku 1983, ktorá bola najvyššia od roku 1965, keď vláda začala sústavne sledovať jej vývoj. V roku 1959 žilo v USA v pásme chudoby 22,4 % obyvateľov.
      Miera chudoby je napojená na mieru nezamestnanosti. Hoci sa miera nezamestnanosti znížila z 9,6 % v roku 2010 na 8,9 vlani, celkový počet zamestnaných osôb sa takmer nezvýšil. Odborníci z toho vyvodzujú, že mnohí ľudia stratili nádej na získanie práce, prestali ju hľadať a vypadli zo štatistiky nezamestnanosti. Tento fakt potvrdzuje rast počtu osôb, ktoré dostávajú priamu potravinovú pomoc. Jej pokles alebo rast je druhým ukazovateľom vývoja úrovne chudoby.
      Zatiaľ je známe, že počet osôb v pásme chudoby zostane roky nad predkrízovou úrovňou 12,5 %. Demografovia predpokladajú, že najmenej do roku 2014 bude kolísať v pásme 15 až 16 %. Miera nezamestnanosti v USA neklesne pod 6 % a rast miezd zostane slabý. Zvýši sa počet ľudí, ktorí budú pracovať na čiastočný pracovný úväzok. Ten im nezabezpečí dostatočný príjem. Chudoba v skupine nad 65 rokov však zostane na historicky nízkej úrovni vďaka priamym platbám zo sociálneho poistenia. Vzrastie počet detí, ktoré budú žiť v chudobe. V roku 2010 ich bolo 22 %.
      V roku 2010 sa považovala v USA za chudobnú štvorčlenná rodina s celkovým ročným príjmom 22.314 USD (18.290,16 eura). Jednotlivec zostal nad pásmom chudoby, ak bol jeho ročný príjem 11.140 a viac USD. Išlo o príjem v hotovosti a bez daňových odvodov. Do sumy sa nezarátavali ani iné príjmy napríklad z kapitálu, ani osobný majetok ako dom a podobne, či potravinová pomoc a daňové úľavy, ktoré sa výrazne rozšírili v balíku opatrení na podporu ekonomiky prezidenta Baracka Obamu.
      Ak by sa však do príjmov rodín a jednotlivcov zarátala aj potravinová pomoc a daňové úľavy, krajina by mala v roku 2010 o 9 miliónov chudobných ľudí menej.
      Informovala o tom agentúra AP. 
      (1 EUR = 1,2200 USD)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies