Každý siedmy človek si vybral povolanie z núdze

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 11:42 • 2 min
Každý siedmy človek si vybral povolanie z núdze

BRATISLAVA - Každý tretí človek na Slovensku hovorí, že sa pre svoju prácu rozhodol preto, že ho baví, alebo je jeho koníčkom. Výraznú skupinu v rozhodovaní ovplyvnila rodina. Niektorí ľudia si však zameranie vyberali podľa toho, aby aspoň nejakú prácu mali. V reprezentatívnom prieskume, ktorý pre spoločnosť Profesia pripravila agentúra Focus, to povedalo 15 % respondentov.

slovakia

left justify in out

Podľa odpovedí, ktoré uviedli ľudia v prieskume, najdôležitejšie je pri výbere povolania to, aby z nej človek mal radosť. Na prvom mieste toto kritérium uviedlo 28 % respondentov. Vyšší podiel respondentov, pre ktorých je radosť z práce na prvom mieste, je medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním, tvorivých odborných pracovníkoch, výkonných odborných pracovníkoch, úradníkoch a respondentoch žijúcich v Nitrianskom a Košickom kraji.

 

Rozhodovanie na základe toho, či človeka práca baví, je na prvom mieste pre ľudí zo všetkých krajov na Slovensku okrem Bratislavského.

 

Druhá najväčšia skupina ľudí uviedla, že ich v rozhodovaní o výbere povolania ovplyvnili rodičia. Uviedlo to 18 % respondentov. Silnejší vplyv pri výbere mali rodičia pri ľuďoch, ktorí pracujú ako výkonní odborní pracovníci a pochádzajú z Trenčianskeho, Žilinského alebo Banskobystrického kraja.

 

Tretím najčastejšie uvádzaným dôvodom je rozhodovanie sa o svojom povolaní podľa toho, čo je vôbec dostupné. Až 15 % odpovedí uviedlo ako kritérium výberu núdzu o prácu. Vyšší podiel ľudí rozhodujúcich sa na základe nedostatku pracovných príležitostí je medzi ľuďmi, ktorí skončili iba strednú školu, medzi nekvalifikovanými manuálnymi pracovníkmi, kvalifikovanými manuálnymi pracovníkmi a najmä medzi ľuďmi z Banskobystrického kraja.

 

Bratislavský kraj je jediný, kde ľudia na prvom mieste pri rozhodovaní sa o práci nevidia radosť z práce. V prieskume priznávajú, že sa najčastejšie rozhodujú na základe toho, koľko budú zarábať. Financie sú na prvom mieste pre štvrtinu ľudí z Bratislavského kraja. Radosť z práce je na druhom mieste. Tretím najčastejším kritériom je uplatnenie sa v odbore, ktorý človek vyštudoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies