Každý rok zomrie vo svete na cestách 1,25 milióna ľudí

NETKY.SK • 27 November 2015, 13:20 • 2 min
Každý rok zomrie vo svete na cestách 1,25 milióna ľudí

BRATISLAVA – Ročne podľa zverejnených štatistických údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera na cestách 1,25 milióna ľudí (údaj je z roku 2013). Na Slovensku v minulom roku polícia zaznamenala 259 fatálnych následkov dopravných nehôd.

slovakia

left justify in out

Znižovaním následkov dopravnej nehodovosti ako celosvetovým problémom sa zaoberala Druhá Globálna konferencia pre Bezpečnosť na cestách v Brazílii. TASR informoval Dušan Koblišek, Prezident Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ).

 

Viac ako 2200 účastníkov konferencie reprezentujúcich 138 krajín a viac ako 70 členských klubov Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) sa oboznámili s výsledkami správy WHO o bezpečnosti na cestách. Správa konštatuje, že Európa ako jediný kontinent znižuje počet obetí dopravných nehôd aj v absolútnych číslach.

 

Najväčšie problémy sú v Afrike, kde pri dopravných nehodách zomiera v prepočte na 100.000 obyvateľov až 26,3 ľudí, pričom v Európe je to 9,3. Svetový priemer je v súčasnosti 17,4. Približne polovica obetí sú chodci, cyklisti a motocyklisti.

 

Na Slovensku sa počet usmrtených osôb pri dopravných nehodách postupne znížil. Kým v roku 2008 zomrelo na cestách 558 osôb, v roku 2010 to bolo 345 osôb a v roku 2013 ich bolo 223. Pozitívny trend narušil minulý rok 2014, v ktorom sme na Slovensku zaznamenali 259 fatálnych následkov dopravných nehôd.

„V prvej polovici uplynulej dekády ovplyvnili pozitívny vývoj dopravnej nehodovosti najmä legislatívne kroky. Nekompromisne sme deklarovali alkohol za volantom nad hladinu 1 promile za trestný čin. Zvýšili sme úroveň pokút na jednu z najvyšších hladín v Európe a dopravná polícia zvýšila dohľad v kolíznych a nehodových úsekoch,“ uviedol Koblišek.

 

S aktivitami ministerstva vnútra korešpondovali aj viaceré aktivity ministerstva dopravy zamerané na skvalitňovanie cestnej siete a rekonštrukcie nehodových úsekov.

 

Momentálne sa hľadajú nové cesty k revitalizácii dopravnej výchovy predovšetkým detí, či prebieha celonárodná televízna kampaň zameraná na zvyšovanie bezpečnosti na cestách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona