Každý poslanec bude mať maximálne troch asistentov

NETKY.SK • 10 November 2015, 17:28 • 2 min
Každý poslanec bude mať maximálne troch asistentov

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR bude môcť zamestnať maximálne troch asistentov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes schválili poslanci. Zároveň bude platiť, že jeden asistent nebude môcť pracovať pre viacerých poslancov tak, ako je to v súčasnosti bežné. Tieto zmeny budú platiť od najbližších parlamentných volieb.

 

S návrhom na úpravu prišiel poslanec Smeru-SD Vladimír Petráš. "Navrhuje sa ustanoviť maximálny počet troch asistentov pre jedného poslanca z dôvodu, aby nedochádzalo k požiadavkám na uzavretie zmlúv s minimálnou sumou, napríklad dve eurá," vysvetľoval.

 

Uprostred minulého roka bol stav taký, že 150 poslancom pomáhalo pri práci dovedna 346 asistentov. Každý člen v snemovni mal tak v priemere 2,3 asistenta. Najviac ich majú Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO), pre ktorých pracuje sedem pomocníkov. "Ani jeden z nich to nerobí na plný úväzok. Majú to buď ako vedľajšie zamestnanie, alebo sú to študenti. Každý z nich robí niečo iné. Niekto ma sprevádza na cestách do regiónov, iní zabezpečujú legislatívu, ďalší sa mi stará o poštu a vybavovanie agendy. Asistent z východného Slovenska mi zabezpečuje styk s ľuďmi na východe. Majú to celkom pekne rozdelené a každý takto získa cenné skúsenosti, čo sa im zíde aj do ďalšej praxe," vysvetlil vtedy pre TASR Galko. Posledným rekordérom bol pred rokmi v súčasnosti už exposlanec Peter Gabura (KDH) s desiatimi pomocníkmi.

 

Na poslaneckú kanceláriu a asistenta má každý poslanec na mesiac pridelenú rovnakú sumu peňazí, ktorá dokopy predstavuje 2,7 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak má niektorý poslanec viac asistentov, pridelený balík peňazí musí medzi nich rozdeliť v pomere, na akom sa dohodnú. Niektorí asistenti pracujú aj pre viacero poslancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona