Každý piaty Slovák má skúsenosť s úverovým registrom bánk

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 14:20 • 2 min
Každý piaty Slovák má skúsenosť s úverovým registrom bánk

BRATISLAVA - Skúsenosť s úverovým registrom pri žiadosti o pôžičku z banky malo vlani 20 % Slovákov, z nich tri štvrtiny vyšli s bezproblémovou históriou.

slovakia

left justify in out

Ak už sa rozhodli pre úver, prevažná väčšina z nich sa so zmluvou podrobne oboznámila ešte pred jej podpisom. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu finančných zvyklostí slovenských domácností, ktorý pre spoločnosť Provident Financial spravila agentúra Focus.

Peniaze si vlani požičal takmer každý druhý Slovák (41 %) v produktívnom veku, najčastejšie od rodiny či priateľov (21 %), nasledovali nákupy na splátky (19 %) a pôžičky z banky (14 %). Pozitívnu skúsenosť s úverovým registrom bánk v minulom roku deklarovalo 15 % opýtaných, pričom dvom tretinám z nich bezproblémová história pomohla získať výhodnejšie podmienky pri pôžičke. Naopak, negatívne skúsenosti s preverovaním výšky záväzkov a ich platobnej disciplíny mali 2 % opýtaných. Z nich si polovica po neschválení úveru z banky požičala od nebankovej spoločnosti.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že 71 % z tých, čo si vlani požičali v banke, venovala dostatok pozornosti zmluve o pôžičke ešte pred jej podpisom. Na oboznámenie sa so zmluvou venovali sami dostatok času, pričom i aktívne komunikovali s bankou. Ďalej 23 % opýtaných stačil zbežný pohľad, vysvetlenie nechali na bankového úradníka a 5 % ľudí svoju zmluvu nečítalo vôbec.

Agentúra Focus pre spoločnosť Provident Financial s.r.o. uskutočnila v dňoch od 6. februára do 12. februára tohto roka prieskum verejnej mienky. Výberovú vzorku tvorilo 1 036 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Výsledky prieskumu vychádzajú zo vzorky 866 respondentov v produktívnom veku od 18 do 64 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona