Každý Európan má právo na rovnako kvalitný život, bez ohľadu na to, kde žije, tvrdí Pellegrini

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 16:17 • 2 min
Každý Európan má právo na rovnako kvalitný život, bez ohľadu na to, kde žije, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA - Každý občan Európskej únie, bez ohľadu na to, či žije na východe Slovenska alebo predmestí Berlína, má rovnaké právo na kvalitnú infraštruktúru či kvalitný život.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na pôde Európskej komisie v Bruseli, kde prebieha siedme Kohézne fórum. „Kohézna eurofondová politika je úspešným príbehom. Mali by sme myslieť na jej budúcnosť, nie jej krátenie, a to napriek brexitu. Eurofondy však nesmú byť brané ako rukojemník a nesmú byť využívané na vyvíjanie tlaku na iné štáty,“ uviedol Pellegrini vo svojom vystúpení.

 

Každý občan EÚ, bez ohľadu na to, či žije na východe Slovenska alebo predmestí Berlína, má podľa neho rovnaké právo na kvalitnú infraštruktúru či kvalitný život. Túto politiku označil za rozvojový faktor a motor ekonomického rastu, ktorý pomáha vyrovnávať regionálne rozdiely. Slovensko je pritom na polceste tohto procesu. „Druhá polovica cesty bude náročná. Potrebujeme sa sústrediť na transformáciu reagujúcu na globalizáciu a technologické zmeny,“ konštatoval vicepremiér.

 

Aj po roku 2020 by eurofondová politika mala pokračovať v plnení svojej základnej úlohy a investovať do potrebnej kvalifikácie pracovnej sily v regiónoch, aby sa Európska únia mohla ďalej rozvíjať, uzavrel.

 

Počas pracovného pobytu v Bruseli sa podpredseda vlády stretol aj s ministrom pre teritoriálnu kohéziu a Mezzogiorno Talianskej republiky Claudiom De Vincentim, s ktorým sa zhodli, že kohézna politika nie je záchranná politika, ale má riešiť potreby regiónov.

 

Kohézna eurofondová politika je investičná politika podporujúca rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť rôznorodých regiónov Európskej únie. Do roku 2015 bolo na Slovensku vďaka európskym zdrojom vytvorených viac ako 120.000 nových pracovných miest. Celkovo prispeli k viac ako 2 % celkovej zamestnanosti.

 

Závery Kohézneho fóra budú premietnuté do Siedmej správy o hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti, ktorú vydá Európska komisia na jeseň tohto roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies