Každý dvadsiaty pasažier v aute riskuje, ukázala dopravná akcia

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 18:10 • 2 min
Každý dvadsiaty pasažier v aute riskuje, ukázala dopravná akcia

BRATISLAVA - Každý dvadsiaty človek na slovenských cestách sedí v aute s nezapnutým bezpečnostným pásom. Aj takto by sa dali zhrnúť výsledky minulotýždňovej celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie, do ktorej sa zapojili aj slovenskí policajti.

slovakia

left justify in out

Akciu organizovala medzinárodná stavovská organizácia Tispol združujúca služby dopravnej polície európskych štátov. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová informovala, že jej kolegovia v priebehu týždňa skontrolovali takmer 22.000 ľudí.
      

"Povinnosť použiť pásy na predných sedadlách ignorovalo takmer tisíc osôb," priblížila hovorkyňa. Vzadu nemalo bezpečnostný pás zapnutý 126 ľudí.
      

Okrem bezpečnostných pásov bola akcia zameraná aj na používanie detských autosedačiek. V tých musia byť na Slovensku pripútané deti nižšie ako 150 centimetrov. Policajti počas týždňa našli 64 detí, ktoré ich rodičia nijako nezabezpečili.
      

Počas akcie polícia kontrolovala aj vodičov motocyklov a ich spolujazdcov. "Zo 68 kontrolovaných osôb porušilo predpisy 11 z nich," sumarizovala Baloghová.
     

Polícia pripomína, že všade, kde sú vo vozidle umiestnené bezpečnostné pásy, sú cestujúci povinní ich použiť. V opačnom prípade im hrozí pokuta vo výške 50 eur.
      

"Prvoradá by však mala byť bezpečnosť pasažierov, až následne hrozba 'ľahšej' peňaženky," konštatuje Denisa Baloghová.  V podobných akciách bude podľa nej polícia pokračovať. Už o mesiac by sa mali policajti v celej Európe zamerať na kontrolu dodržiavania najvyšších dovolených rýchlostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies