Každý by si mal chrániť počítač pred napadnutím

NETKY.SK • 11 Február 2014, 18:30 • 2 min
Každý by si mal chrániť počítač pred napadnutím

BRATISLAVA - Dnešný deň - 11. február je Medzinárodným dňom bezpečnejšieho internetu. Hoci nie každý sa doteraz stal obeťou kybernetického zločinu, neznamená to, že riziko tu nie je.

slovakia

left justify in out

Email so škodlivým obsahom, neautorizovaný prístup na bankový účet, odcudzenie dôležitých dokumentov alebo privátnych informácií. Bežné riziká, ktorým každodenne užívateľ čelí na internete a často si to ani neuvedomuje. Mnohí sa s internetovým zločinom nestretli na vlastnej koži a pojem kybernetická bezpečnosť počuli maximálne v aktuálnych správach, ktoré upozorňujú návštevníkov olympijských hier v Soči. Na bezpečné používanie internetu a počítačových zariadení by sa však malo dbať vždy a všade. Podľa Rastislava Koppera, odborníka na internetovú bezpečnosť zo spoločnosti SWAN, stačí dodržiavať  základné pravidlá.
      

Podľa neho základom je používanie moderných, výrobcom podporovaných operačných systémov a ich pravidelná aktualizácia. Mnohé internetové útoky sú zamerané na zastarané systémy, ktoré už nie sú aktualizované a výrobca neodstraňuje ich chyby, prípadne slabé miesta, ktoré útočníci zneužívajú. Ďalším pravidlom je neinštalovať programy z neznámych a pochybných zdrojov. Pirátske programy môžu byť pre používateľa nebezpečné. Mnohé generátory kódov a cracky môžu obsahovať škodlivý kód, ktorý infiltruje počítač používateľa.  Dôležitá je správna konfigurácia WIFI routra, a to najmä použitím WPA2 šifrovania a vypnutím WPS protokolu, nepotrebných služieb a zmenou hesla na administrátorskom rozhraní. Útočníci môžu napadnúť aj domácu WIFI sieť. Je potrebné si ju správne zabezpečiť.
      

Každý aktívny užívateľ počítača a internetu by mal využívať výhradne kvalitné antivírové programy a pravidelne ich aktualizovať. Nemali by sa taktiež otvárať maily od neznámych odosielateľov alebo inak podozrivé prílohy. Email je jedným z najčastejších zdrojov škodlivého kódu. Útočníci často využívajú email aj na pokus o prístup k bankovým účtom.
      

Základným pravidlom je, že by sa mali používať výhradne kvalitné heslá a nikdy nie jedno pre všetky služby. Útočníci môžu získať prístup k databáze hesiel jednej služby a kombináciu emailu a hesla skúšať aj v iných službách. Nemalo by sa zabúdať ani na zálohovanie dôležitých dát na externé médiá. V poslednom čase sa vyskytujú vírusy, ktoré kompletne uzamknú napadnutý počítač a zašifrujú dáta. 
      

TASR informovala spoločnosť SWAN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona