Každé deviate dieťa prichádza na svet predčasne

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:14 • 2 min
Každé deviate dieťa prichádza na svet predčasne

BRATISLAVA - Na Slovensku sa každoročne narodí približne 55-tisíc detí, pričom každé deviate z nich prichádza na svet predčasne, čiže pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedla predsedníčka Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti Darina Chovancová, u týchto detí sa vyskytujú dlhodobé zdravotné následky desať ráz častejšie ako u donosených novorodencov. Za uplynulé desaťročie vzrástol počet predčasne narodených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov o 30 percent. V rámci Európy predstavujú nedonosené deti najväčšiu skupinu detských pacientov, pričom ich zdravotné komplikácie sú najčastejšou príčinou úmrtia do piateho roku života.


Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý pripadá na 17. novembra, sa na Slovensku uskutoční viacero podujatí. V Bratislave sa dnes začal dvojdňový Medzinárodný neonatologický kongres spojený s XIII. Celoslovenskou konferenciou sestier pracujúcich v neonatológii s názvom Od techniky k rodine. V priestoroch Primaciálneho paláca zas dnes večer pod záštitou primátora mesta Bratislavy Iva Nesrovnala rozdajú ceny Purpurového srdca osobnostiam, ktoré pomáhajú predčasne narodeným deťom. Osobnosťou Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti sa stane hlavný odborník MZ SR pre neonatológiu Mirko Zibolen, v kategórii Osobnosť Občianskeho združenia malíček ocenia členku výkonnej rady OZ malíček pre región východ Máriu Palenčárovú a in memoriam aj vedúcu sestru Kliniky neonatológie LF UPJŠ a DFN Dana Greskovitsovú a Osobnosťou verejného života bude poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská.


Predčasne narodené deti si dnes večer pripomenú aj purpurovým osvetlením Bratislavského hradu a Novej budovy SND, 16. novembra potom vysvietia Dóm Sv. Alžbety a súsošie Immaculata v Košiciach a o deň neskôr Vodárenskú vežu a Katedrálu sv. Mikuláša v Prešove. Sprievodnými akciami tento rok budú výstava fotografií predčasniatok z projektu Ponožky pre život v Univerzitnej nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Bratislave a výstava fotografií predčasne narodených detí v OC Max v Prešove, pričom obe podujatia sa uskutočnia od 16. do 22. novembra. V tomto termíne sa na Strednej zdravotnej škole v Trenčíne bude konať Týždeň výchovy k manželstvu a rodičovstvu. Sériu podujatí uzavrie Adventný koncert pre predčasne narodené deti a ich rodiny, ktorý bude 29. novembra v Evanjelickom kolégiu v Prešove.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies