Každá skladba na albume Druhé Slnko od Komajoty má svoj príbeh

NETKY.SK • 30 November 2015, 12:38 • 2 min
Každá skladba na albume Druhé Slnko od Komajoty má svoj príbeh

BRATISLAVA - Slovenská kapela Komajota vydá 9. decembra svoj štvrtý album Druhé Slnko. Novinka bude obsahovať už známe single Dve muchy, Most, Január, Do tla, Everybody dies alone, Schody, Krížové pravidlo či Dym, ale aj doteraz nevydané piesne. Spevák skupiny Martin Husovský v rozhovore pre agentúru SITA prezradil, že každá skladba na novinke má svoj vlastný príbeh.

slovakia

left justify in out

"Druhé Slnko je akýsi denník, ktorý vznikal päť rokov. Po celý čas sme skladali piesne, vydávali single až prišiel moment, keď sme sa dohodli, že je čas urobiť čiaru a vydať album, ktorý zhrnie toto obdobie. Impulzom k vydaniu bolo aj desiate výročie fungovania kapely. Album bude teda obsahovať staršie single, nové skladby a bonusová časť ponúkne divné skladby, ktoré pochádzajú z projektu nášho textára Michala Baláža. Chceli sme ukázať, že aj takéto piesne sme počas uplynulých piatich rokov nahrali," objasnil hudobník, s ktorým v kapele pôsobia aj Michal Kráľ (basgitara) a Stanislav Čorej (bicie).


"Všetky piesne vznikli kvôli nejakému poryvu v živote či v duši. Každú z nich mám rád, pretože každá má svoj príbeh. Texty písali Jozef Husovský a Michal Baláž. Hudbu som skladal ja, no dotiahli sme ju napokon celá kapela. Zaujímavosťou je, že v prípade piesní Dve muchy a Krížové pravidlo som skladal hudbu k už hotovému textu, v čom by som chcel aj pokračovať. Použil som texty z bratovej zbierky Srdce vo fľaši od kompótu, ktorú by som chcel zhudobniť celú, no na to mám ešte celý život," povedal 31-ročný muzikant. Na štúdiovke, ktorú si je už možné objednať, si zahral aj Ľubo Petruška z kapely Chiki liki tu-a. "Nahrávali sme v našom štúdiu Umpax. Na albume nemáme takmer žiadnych hostí, okrem sláčikového kvarteta a gitaristu Ľuba Petrušku z Chiki liki tu-a," vyjadril sa spevák, ktorý s formáciou pripravuje nový videoklip.


Rodák z Prešova využil pri písaní nových skladieb aj skúsenosti z prípravy muzikálu Jana z Arku. "Posledné dva roky som trávil prípravou muzikálu Jana z Arku. Bolo to naozaj veľa práce, približne 40 skladieb, ktoré majú 120 minút. Po tom, ako som sa venoval skladaniu, sme asi pol roka nahrávali so Stanom v štúdiu a posledné tri mesiace sme trávili dni a noci v divadle. Dvojročná príprava muzikálu mi dala ako skladateľovi viac ako päť rokov v kapele. Je to totiž iná hudobná forma, pri ktorej som sa dostal do kontaktu s množstvom iných nástrojov. Pomohlo to aj mne ako skladateľovi aj Stanovi ako zvukárovi," prezradil muzikant.


Komajota vydala prvý album s názvom Časopriestor v roku 2007. O rok neskôr sa na trh dostal druhý počin Bludisko a v roku 2010 vydali štúdiovku Kolobeh. Počas desiatich rokov na scéne pozbierali množstvo zážitkov. Ako povedal Martin Husovský, na niektoré z nich nikdy nezabudnú. "Raz sme hrali pre záchranárov, ktorí pôsobia v teréne v Afganistane. Po koncerte prišiel za mnou jeden z nich a povedal, že je veľmi rád, že nás vidí, pretože majú taký rituál, že keď sa vracajú z misie a všetko dobre dopadne, tak si pustia náš prvý a druhý album. Povedal, že je to pre nich závan domova. Práve toto sú veci, ktoré nás veľmi tešia. Možno si ani neuvedomujeme, kto a pri akých príležitostiach počúva naše skladby. Sme radi, že tak ako pre nás, aj pre iných ľudí, je naša hudba možno akousi muzikoterapiou," uviedol spevák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies