Každá desiata firma na Slovensku má problém nájsť vhodného zamestnanca

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 19:27 • 2 min
Každá desiata firma na Slovensku má problém nájsť vhodného zamestnanca

BRATISLAVA – Ťažkosti pri obsadzovaní pracovných miest má na Slovensku každá desiata firma, ktorej sa nedarí nájsť vhodných kandidátov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Manpower Slovenská republika, na ktorom sa Slovensko zúčastnilo po druhý raz.

slovakia

left justify in out

Nedostatok ľudí s potrebnou kvalifikáciou sa pritom oproti minulému roku zlepšil. Vlani malo problém s hľadaním vhodných zamestnancov 17 % firiem. "Dnes zhruba 10 % zamestnávateľov hovorí, že nemôžu nájsť vhodných uchádzačov," zhodnotila generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

V porovnaní so svetovým priemerom je na tom Slovensko ešte dobre. Z globálneho hľadiska má totiž 35 % zamestnávateľov problém nájsť vhodných pracovníkov. Dôvod, prečo je Slovensko v tomto ukazovateli lepšie, môže byť podľa Rezlerovej napríklad v tom, že u nás pristupujú zamestnávatelia k výberovému procesu inak. Napríklad v Nemecku alebo Rakúsku je proces výberu zamestnancov dlhší, prebieha viac kôl výberových konaní a starostlivo sa posudzuje zapadnutie kandidáta do tímu.

Spoločnosť Manpower zároveň zostavila rebríček pozícií, ktoré sa najhoršie obsadzujú vhodnými kandidátmi. Rovnako ako vlani sa na prvú priečku dostal remeselník, na druhom mieste skončil inžinier. Myslí sa tým technický inžinier, teda strojný či stavebný. Na treťom mieste skončila pozícia účtovníka, finančníka a na štvrtom mieste pozícia kuchára či šéfkuchára. Posledné, desiate miesto, patrilo zamestnancom reštaurácií a hotelov.

Stále viac je pritom podľa Rezlerovej pre firmy a zamestnávateľov dôležité, akých ľudí zamestnávajú. Od toho sa bude aj neskôr odvíjať ich úspech. "Jediné, čo bude do budúcnosti od seba odlišovať firmy je to, akých budú mať zamestnancov," skonštatovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona