Kazaššký prezident zvolal predčasné voľby, zvažuje ďalších 5 rokov

NETKY.SK • 26 Február 2015, 12:28 • 2 min
Kazaššký prezident zvolal predčasné voľby, zvažuje ďalších 5 rokov

ASTANA - Dlhoročný kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v stredu oznámil aprílový termín konania predčasných prezidentských volieb. Autoritársky prezident v televíznom vystúpení poukázal na to, že "v čase prehlbovania hospodárskej krízy je potrebné sebavedomie".

slovakia

left justify in out

Na zabezpečenie si ďalšieho päťročného funkčného obdobia prezidenta ešte minulý týždeň vyzval parlament ovládaný jeho stranou. Samotný Nazarbajev však deklaroval, že ešte nie je rozhodnutý, či bude kandidovať. Ústava mu pritom umožňuje ľubovoľný počet rokov na čele krajiny. Naposledy bol v roku 2011 zvolený jednoznačnou, 96-percentnou väčšinou hlasov. Ani tieto voľby však neboli Západom posúdené ako spravodlivé.

 

Autoritársky líder Nazarbajev disponuje rozsiahlymi právomocami a v stredoázijskej krajine bohatej na ropu vládne tvrdou rukou už 25 rokov. Oficiálne však nemá mužského potomka, čo vyvoláva pochybnosti o jeho nástupcovi a ďalšej stabilnej budúcnosti Kazachstanu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies