Kazašský prezident Nazarbajev pricestuje na návštevu Turecka

NETKY.SK • 5 August 2016, 13:50 • 2 min
Kazašský prezident Nazarbajev pricestuje na návštevu Turecka

ANKARA - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev začne dnes svoju oficiálnu návštevu Turecka ako prvý zahraničný líder, ktorý pricestuje do krajiny od neúspešného pokusu o vojenský prevrat z polovice júla. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informuje agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačového odboru tureckého prezidenta pristane lietadlo kazašského lídra v Ankare v popoludňajších hodinách. Nazarbajev bude s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom rokovať o otázkach rozšírenia strategickej spolupráce a aktivitách Rady spolupráce turkických štátov (CCTS). Na programe stretnutia sú aj rozhovory o situácii v Sýrii a boji proti terorizmu.

 

Podľa denníka Milliyet by mali prezidenti hovoriť tiež o činnosti stúpencov opozičného duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zorganizovania pokusu o prevrat.

 

Turecké úrady už skoršie vyzvali na zatvorenie škôl založených Gülenom v rôznych krajinách. V Kazachstane sa nachádza takýchto ustanovizní, kazašsko-turkických lýceí, celkovo 27. Astana ich však odmietla zatvoriť, očakáva sa preto, že Erdogan na rokovaní s Nazarbajevom vyjadrí znepokojenie nad touto situáciou.

 

Televízia CNN Türk s odvolaním sa šéfa tureckej diplomacie Mevlüta Čavušogla informovala, že 24. augusta sa uskutoční návšteva amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Turecku. Miestne médiá predtým citovali Erdogana, ktorý oznámil, že Kerryho návštevu očakáva 21. augusta.

 

V Turecku platí trojmesačný výnimočný stav, počas ktorého môže Erdogan vládnuť prostredníctvom dekrétov. Gülen žijúci v americkom exile odmieta obvinenia, že sa podieľal na pokuse o štátny prevrat, ktorý odsúdil. Uviedol, že vydanie zatykača na jeho meno je dôkazom Erdoganových snáh ustanoviť v Turecku autoritársky režim.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies