Kazašský parlament schválil obmedzenie prezidentských právomocí

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 12:32 • 2 min
Kazašský parlament schválil obmedzenie prezidentských právomocí

ASTANA - Kazašský parlament odsúhlasil dnes balík ústavných dodatkov, ktoré obmedzujú právomoci prezidenta v prospech poslancov a vlády.

slovakia

left justify in out

Zmeny ústavy schválené v druhom a poslednom čítaní podporuje aj prezident Nursultan Nazarbajev. Podľa analytikov by posilnenie právomocí parlamentu a vlády mohlo byť v budúcnosti prospešné pre pokojné odovzdanie politickej moci po prípadnom odchode súčasnej hlavy štátu.

 

Autoritatívny Nazarbajev stojí na čele Kazachstanu od vzniku nezávislej republiky v roku 1991. Má už 76 rokov a doposiaľ neurčil svojho možného následníka. To vyvoláva neistotu medzi investormi pôsobiacimi v tejto stredoázijskej republike bohatej na ropu, urán, uhlie a nerastné suroviny.

 

Rovnomernejšie rozloženie právomocí medzi úrad prezidenta, parlament a vládu by podľa agentúry Reuters mohlo po Nazarbajevovom odstúpení alebo úmrtí zabrániť prílišnému sústredeniu moci v rukách jedného politika.

 

Reálnu moc súčasného prezidenta by však schválené zmeny ústavy ovplyvniť nemali, keďže parlament takmer úplne kontroluje vládna strana a skutočná opozícia prakticky neexistuje.

 

Na základe nových pravidiel by mal kazašský parlament dostať právo vymenúvať členov vlády, ktorým dosiaľ disponuje prezident. Vláda bude mať zase viac právomoci v ekonomických záležitostiach.

 

Prezident si zachová rozhodujúce slovo v otázkach zahraničnopolitických, bezpečnostných a strategických a bude arbitrom sporov medzi jednotlivými zložkami moci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies