Kazašské úrady pokračujú v evakuácii dediny postihnutej záhadnou spavou chorobou

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 13:19 • 2 min
Kazašské úrady pokračujú v evakuácii dediny postihnutej záhadnou spavou chorobou

ASTANA - Kazašské úrady evakuovali už 120 rodín z dediny Kalači, v ktorej pätinu obyvateľov postihla záhadná spavá choroba. Na sťahovanie čaká ešte asi stovka rodín - približne 250 osôb, informovali dnes podľa agentúry TASS miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Obec Kalači sa nachádza asi dva kilometre od opustenej uránovej bane, kde sa už neťaží.
     

Dedina sa stala známou v roku 2013, keď sa u niektorých miestnych obyvateľov začala prejavovať záhadná spavá choroba. Ľudia, ktorí sú ňou postihnutí, náhle zaspávajú kedykoľvek na niekoľko hodín či dokonca dní, pociťujú akútnu únavu, majú problémy s koordináciou a výpadky v pamäti. Za uplynulé dva roky niektorých ľudí postihli aj tri či štyri podobné "záchvaty", spresnila agentúra TASS s odvolaním sa na miestnu úradníčku Saule Agymbajevovú.
     

Pomoc lekárov vyhľadalo asi 130 ľudí. Mnohí obyvatelia obce však žiadne symptómy choroby nemali a nechcú sa preto ani sťahovať do iných obcí. Tým, ktorí majú o presídlenie záujem, úrady poskytujú náhradné ubytovanie i prácu. V novom bydlisku sa príznaky spavej choroby neprejavujú ani u tých, ktorí ňou v obci Kalači trpeli, konštatovala TASS s odvolaním sa na tvrdenie úradníčky Agymbajevovej.
     

Agymbajevová dodala, že v utorok do dediny Kalači pricestovali špecialisti Svetovej zdravotníckej organizácie a hlavný odborník kazašského ministerstva zdravotníctva na rádiológiu, aby sa pokúsili zistiť príčiny záhadného syndrómu. Podľa ich zistení sú všetky sledované parametre v norme. Naďalej sa pokračuje v geologickom prieskume oblasti: boli navŕtané sondy do hĺbky 28 metrov, priebežne sa odoberajú vzorky pôdy, vody aj vzduchu, ale výsledky expertíz zatiaľ nie sú k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies