Kazašský prezident odmietol referendum o potvrdení vo funkcii do roku 2020

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:45 • 2 min
Kazašský prezident odmietol referendum o potvrdení vo funkcii do roku 2020

Kazašský prezident odmietol referendum o potvrdení vo funkcii do roku 2020

slovakia

left justify in out

img

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev zavrhol dnes návrh parlamentu na uskutočnenie referenda, ktoré by rozhodlo o predĺžení jeho mandátu na už tretie funkčné obdobie za sebou, čím by sa dlhoročný vládca vyhol prezidentským voľbám v roku 2012.
      Sedemdesiatročný Nazarbajev vydal dekrét, ktorým zamietol návrh senátorov na uskutočnenie referenda o predĺžení funkčného obdobia súčasnému prezidentovi do roku 2020. Po medializácii návrhu sa s ostrou kritikou ozvali Spojené štáty i predstavitelia kazašskej opozície.
      Parlament však napriek prezidentskému dekrétu môže konanie referenda ešte presadiť, keby za zmenu dekrétu ústavným zákonom hlasovali štyri pätiny všetkých zákonodarcov.
      K výzve na referendum došlo krátko potom, ako tzv. "ľudová iniciatíva" začala zbierať potrebných 200.000 podpisov na konanie takéhoto plebiscitu. Stúpenci i odporcovia prezidenta očakávajú, že referendum by sa mohlo konať už v marci.
      Kazašský líder má právomoc schváliť žiadosť o vypísanie referenda, ktorým by sa vyhol riadnym voľbám stanoveným na rok 2012.
      Podľa analytikov by Nazarbajev, ktorý pevne kontroluje stredoázijský štát od konca sovietskej éry, nemal ani vo voľbách problém zabezpečiť si víťazstvo.
      O predĺžení jeho funkčného obdobia sa už raz, v roku 1995 konalo referendum, na základe ktorého mohol vládnuť do decembra 2000.
      V Kazachstane, ktorý je najväčším producentom uránu a významným vývozcom ropy, plynu a ťažkých kovov, sa nikdy nekonali voľby, ktoré by zahraniční pozorovatelia zhodnotili ako slobodné a čestné. Miestni predstavitelia kritiku tvrdého postupu proti opozícii, slobodnej tlači a ustupovania od reforiem odmietajú s tvrdením, že dávajú prednosť stabilite pred unáhlenými politickými zmenami.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies