Kazár si splnil predsezónny cieľ, čakanie si krátil aj hokejom

NETKY.SK • 18 Február 2014, 14:30 • 2 min
Kazár si splnil predsezónny cieľ, čakanie si krátil aj hokejom

SOČI - Matej Kazár dosiahol v záverečnej a niekoľkokrát presúvanej individuálnej disciplíne biatlonistov na ZOH v Soči pekný úspech.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň si splnil predsezónny cieľ, ktorý si stanovili v klube VŠC Dukla Banská Bystrica. Za neustáleho hustého sneženia a v miernej hmle obsadil v utorňajších pretekoch s hromadným štartom 15. miesto, keď na víťaza Emila Hegle Svendsena stratil necelé dve minúty.
      

"Pre mňa je to veľký úspech. V posledných pretekoch som splnil cieľ do sezóny, ktorý sme si dali vo VŠC už na začiatku mája. Bolo ním skončiť na olympiáde do 15. miesta. Som spokojný, aj keď si myslím, že som mal v Soči na viac. Najmä v rýchlostných pretekoch, kde mi žiaľ nevyšla streľba a s tromi trestnými sa nedalo bojovať s najlepšími," zhodnotil Kazár svoje účinkovanie pod piatimi kruhmi.
      

Tridsaťročný pretekár mal vynikajúci štart do utorňajších pretekov. Na trať síce vybehol s 27-čkou až z tretieho radu, no na prvú streľbu prišiel už v najlepšej desiatke a odchádzal z nej dokonca na tretej priečke hneď za neskorším víťazom Svendsenom. "Bolo to veľmi zaujímavé. Rýchlo som odstrieľal nulu a kým si ostatní nahadzovali palice, ja som ich obehol a nakoniec som zo strelnice odišiel ako tretí. Obiehal som ich vnútrajškom a chvíľu som musel ísť dokonca iba na jednej lyži, lebo sa mi do cesty vopchal jeden z Američanov," priblížil Kazár.
     

Miesto na čele mu však nevydržalo, keďže na druhej i tretej streleckej položke zhodne nesklopil jeden terč a posunul sa do druhej desiatky. Poslednú "stojku" síce strieľal opäť čisto, ale v zlých poveternostných podmienkach, ktoré pretekárov vyčerpávali, sa už nedokázal prebojovať na vyššie priečky. "Dnes to bolo veľmi náročné, padal nový sneh, ktorý brzdil pod lyžami. Išlo sa pomalšie a tým aj bezpečnejšie, čo bolo dobré. No na druhej strane bolo v takýchto podmienkach a na takejto náročnej trati veľmi ťažké pretlačiť sa dopredu," pokračoval.
      

Do posledného kola išiel na 14. pozícii, zakrátko ho ešte predbehol Švéd Björn Ferry, ale 15. miesto si už udržal. Úspešne tak zavŕšil svoju postupku na olympiáde. V úvodnom šprinte skončil 37., v stíhačke 23. a v pretekoch s individuálnym štartom 19. Keby boli v programe aj ďalšie súťaže, takýmto tempom by mohol preniknúť aj do najlepšej desiatky. "To by bolo fajn," zasmial sa. "No už aj tak bolo tých pretekov veľa a program bol veľmi náročný."
      

Tridsiatka pretekárov mala odštartovať pôvodne už v nedeľu večer, no pre hmlu si museli počkať na začiatok "massu" presne 43 hodín a 45 minút. "V nedeľu, keď nám prvýkrát odložili nástrel, povedali sme si, že si oddýchneme. Išli sme sa skryť a zhodou okolností akurát prebiehala tretia tretina hokejového zápasu Slovenska s Ruskom, tak sme všetci pozerali a tešili sa, že bolo 0:0," uviedol Kazár, ktorému viacnásobné presúvanie štartu nerobilo väčšie problémy: "Bol som pokojný, vtedy aj dnes. Na tejto olympiáde sa cítim psychicky veľmi dobre. Na každé preteky sa snažím ísť tak, akoby som išiel do tréningu. I keď je to olympiáda, snažím sa nebrať to príliš na ťažkú váhu."
      

Kazár si od pretekov dlho neoddýchne, keďže už v stredu o 18.30 h, nastúpi na štafetu mixu spolu s Pavlom Hurajtom, Janou Gerekovou a nakoniec i Anastasiou Kuzminovou, ktorú trápia zdravotné problémy. Ako uviedol jej strelecký tréner Juraj Sanitra: "Nie je to ideálne, ale na štarte nebude chýbať."
      

"V mix štafete sme boli vo Svetovom pohári už aj tretí, pred rokom na MS zase na 7. mieste. Ak nám všetkým pôjde dobre streľba s málo dobíjaniami, môže to byť vynikajúce," dodal Kazár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies