Kazachstanský prezident Nazarbajev nariadil opätovné zavedenie latinky

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 16:09 • 2 min
Kazachstanský prezident Nazarbajev nariadil opätovné zavedenie latinky

ASTANA - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev nariadil prechod z cyriliky na latinku, ktorou sa má kazaština zapisovať od konca roka. Zmena prichádza po takmer 80 rokoch používania cyriliky na území Kazachstanu, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa.

slovakia

left justify in out

Príkaz je súčasťou jeho nového "strategického plánu", ktorý zverejnili v stredu tamojšie štátne noviny Egemen Kazakstan. Nazarbajev zdôraznil, že predmetný rozvojový plán počíta s úplným prechodom na latinskú abecedu v tejto stredoázijskej republike do roku 2025.

"Znamená to, že do roku 2025 musíme mať všetky oficiálne dokumenty, periodiká, knihy a učebnice tlačené už iba v latinke," uvádza sa v Nazarbajevovom stredajšom vyhlásení. V bližšie neurčenom prechodnom období sa však má paralelne používať stále aj cyrilika, uvádza RFE/RL.

Bývalý Sovietsky zväz, ktorého súčasťou Kazachstan bol celé desaťročia, v roku 1929 nahradil tradičné abecedy založené na arabčine, používané tamojšími moslimskými menšinami, národnými abecedami vychádzajúcimi z latinky. V roku 1940 ich však vystriedala cyrilika, ktorú využíva ruština.

Nazarbajev návrat k latinke po prvý raz nadhodil v roku 2006. Napriek tomu, že je Astana blízkym spojencom Moskvy, je tento zámer interpretovaný ako snaha o zdôraznenie kazašskej kultúry, posilnenie štátnosti a suverenity, ako aj vzdialenie sa od vplyvu Ruska, analyzuje Slobodná Európa.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona