Kazachstan: Schválili referendum o predĺžení vlády prezidenta Nazarbajeva

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:55 • 2 min
Kazachstan: Schválili referendum o predĺžení vlády prezidenta Nazarbajeva

Kazachstan: Schválili referendum o predĺžení vlády prezidenta Nazarbajeva

slovakia

left justify in out

Kazašská Ústredná volebná komisia dnes oznámila, že schválila návrh na referendum o predĺžení funkčného obdobia prezidenta Nursultana Nazarbajeva do roku 2020.

Pre referendum, ktoré by sa malo konať namiesto prezidentských volieb plánovaných na rok 2012, musia stúpenci Nazarbajeva podľa zákona zozbierať 200.000 podpisov.

Predseda mestskej rady v metropole Astana Vladimir Redkokašin vyhlásil, že plebiscit je potrebný, pretože "v súčasnosti neexistuje alternatíva" voči Nazarbajevovi, ktorý vládne v Kazachstane 21 rokov. Podľa jeho slov by sa referendum mohlo uskutočniť už v marci 2011.

V júni Nazarbajevovi priznali poslanci titul "vodca národa", ktorý by mu poskytol široké privilégiá aj po odchode z postu prezidenta. O predĺžení jeho funkčného obdobia sa už raz, v roku 1995 konalo referendum, na základe ktorého mohol vládnuť do decembra 2000.

Opozícia v stredoázijskej krajine plány na nové referendum kritizovala ako metódu predĺženia Nazarbajevovej moci bez spravodlivých volieb. V Kazachstane sa nikdy nekonali voľby, ktoré by zahraniční pozorovatelia zhodnotili ako slobodné a čestné. Miestni predstavitelia kritiku tvrdého postupu proti opozícii, slobodnej tlači a ustupovania od reforiem odmietajú s tvrdením, že dávajú prednosť stabilite pre unáhlenými politickými zmenami.

Zdroj: TASR/Reuters, RIA Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona