Kazachstan plánuje obnoviť desiatky rokov vyhynutú populáciu tigrov

NETKY.SK • 8 September 2017, 14:59 • 2 min
Kazachstan plánuje obnoviť desiatky rokov vyhynutú populáciu tigrov

ASTANA - V Kazachstane plánujú obnoviť populáciu voľne žijúcich tigrov, ktoré v krajine vyhynuli pred 70 rokmi. Zvieratá vypustia v rámci projektu, ktorý podporuje Svetový fond na ochranu prírody, v regióne Balchašského jazera pri povodí rieky Ili. Súčasťou iniciatívy je aj vytvorenie prírodnej rezervácie a obnova lesov, ktoré boli ich prirodzeným prostredím.

slovakia

left justify in out

V rámci projektu musia ochranári najskôr zvýšiť množstvo divokých oslov a jeleňov v regióne, ktoré pre tigre predstavovali potravu a ktorých počty sa znížili v dôsledku pytliactva a straty prirodzeného prostredia. Prvé tigre by mali do oblasti vypustiť najskôr v roku 2025.

Ak sa projekt podarí zrealizovať, Kazachstan sa stane prvou krajinou na svete, v ktorej vrátia tigrov na celé územie svojho pôvodného prostredia. Doteraz sa ich podarilo začleniť len do niekoľkých oblastí, ako napríklad prírodných rezervácií v Indii.

Podľa odhadov žilo v divočine na začiatku 20. storočia celosvetovo približne 100-tisíc tigrov, v súčasnosti sa ich počty odhadujú na 3 900 jedincov. Od projektu v Kazachstane sa očakáva, že bude hrať kľúčovú úlohu pri zvyšovaní populácie tigrov a v priebehu ďalších rokov sa vďaka nemu podarí dosiahnuť aj ich presídlenie do ostatných častí centrálnej Ázie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies