Kazachstan oslávi 25 rokov svojej nezávislosti

NETKY.SK • 14 December 2016, 19:44 • 2 min
Kazachstan oslávi 25 rokov svojej nezávislosti

ASTANA - Deň nezávislosti Kazašskej republiky, najväčší štátny sviatok krajiny, pripadá na 16. decembra a slávi sa od roku 1991. Pred 25 rokmi, 16. decembra 1991, poslanci zákonodarného zboru schválili Ústavný zákon o nezávislosti Kazašskej republiky, uviedol portál inform.kz.

slovakia

left justify in out

V tomto roku obyvatelia deviatej najväčšej krajiny sveta oslávia 25 rokov svojej nezávislosti. Kazachstan za 25 rokov svojej nezávislosti uskutočnil úspešnú transformáciu z bývalej totalitnej spoločnosti so zaostalou administratívno-direktívnou ekonomikou a dosiahol významné úspechy v reforme politického systému, zdôraznil pre TASR mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Kazašskej republiky pre Českú republiku a Slovenskú republiku so sídlom v Prahe Seržan Abdykarimov.

 

Kazachovia podľa neho bojovali za svoju nezávislosť dlhé stáročia. Na veľkom priestranstve Eurázie sa diali veľké procesy, presídľovanie národov, "v roku 2015 sme slávili 550. výročie kazašského chánstva a vtedy prvýkrát zaznelo slovo: Kazach", vysvetlil veľvyslanec. Existujú rôzne etymologické výklady názvu Kazach, Kazachovia: môže to znamenať slobodymilovný, voľný človek, ale aj biela labuť. Veľvyslanec Abdykarimov sa prikláňa skôr k významu slobodymilovný, voľný človek. "Lebo obrovská rozloha našej krajiny dávala príležitosť na voľný pohyb, na kočovný spôsob života. Nie som historik, preto nie je pre mňa jednoduché posudzovať etymológiu tohto slova," vysvetlil.

 

Diplomat ďalej podčiarkol, že uplynulých 500 rokov Kazachovia bojovali o prežitie, za zachovanie svojej národnosti. Novodobé dejiny krajiny sa začínajú pred 25 rokmi rozpadom Sovietskeho zväzu, získaním novej štátnosti, samostatnosti a nezávislosti. Za 25 rokov Kazachstan vytvoril nové politické a občianske inštitúty, vznikli mimovládne organizácie, slobodné masmédiá, Zhromaždenie národa Kazachstan, v roku 1995 bola schválená nová Ústava Kazašskej republiky, sumarizoval veľvyslanec.

 

V roku 2015 bol v Kazachstane schválený plán národa s názvom Sto konkrétnych krokov v oblasti realizácie piatich inštitucionálnych reforiem. Ide o vytvorenie profesionálneho štátneho aparátu, podmienok pre ekonomický rast a industrializáciu, zjednotenie národa na vlasteneckom základe, zabezpečenie transparentnosti štátu a zaistenie platnosti zákona pre všetkých. Všetky tieto reformy si vyžadujú realizovať sto krokov, dodal diplomat.

 

Na štátnej úrovni sa Deň nezávislosti slávi vystúpením prezidenta Nursultana Nazarbajeva, pozdravmi všetkým obyvateľom krajiny, prehľadom dosiahnutých úspechov aj nedostatkov. V každej rodine prestierajú slávnostný stôl, kladú naň národné jedlá i pokrmy typické pre jednotlivé národnosti žijúce v Kazachstane.

 

Pre Kazachov je 16. december aj dňom spomienky na udalosť z roku 1986. Vtedy mladí ľudia vyšli na námestie na protest proti sovietskemu direktívnemu systému riadenia. V ten deň bola v Alma-Ate preliata krv mladých ľudí. Tí, čo sa vtedy na protestnom zhromaždení zišli, si spomenú a uctia mladých Kazachov, uviedol veľvyslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies