Kazachstan je v plameňoch! Čo sa tam deje?

NETKY.SK • 5 Január 2022, 15:01 • 2 min
Kazachstan je v plameňoch! Čo sa tam deje?

MOSKVA – Nepokoje, ktoré zachvátili Kazachstan, už viedli k demisii vlády. Prezident Kassym-Jomart Tokajev zaviedol štátnu reguláciu cien skvapalneného plynu, benzínu a nafty, ako aj významných potravinárskych výrobkov. Situáciu však nie je možné dostať pod kontrolu.

slovakia

left justify in out

img

Proti davu stoja ťažkoodenci.

 

Centrum bývalého hlavného mesta Kazachstanu zmietajú nepokoje, horí administratívna budova Almaty. Na hlavnom námestí, v blízkosti štátnych inštitúcií, stoja obrnené vozidlá. Demonštranti sa zmocňujú policajných áut, bijú strážcov zákona palicami, používajú zábleskové granáty.

 

Zadržali už viac ako 200 ľudí. Asi stovka policajtov je zranená, štyri desiatky služobných vozidiel boli rozbité alebo zhoreli. Výnimočný stav zavedený prezidentom a zákaz vychádzania zatiaľ situáciu nezmenili. Demonštranti podpálili radnicu Almaty. Horieť začala aj generálna prokuratúra.

 

V baníckom meste Zhanaozen, v ktorom sa protesty začali, spočiatku požadovali zníženie cien plynu, nájomného a podobne. Teraz ich nahradili politické požiadavky. Ľudia žiadajú zaviesť ľudové voľby akima (starosta regiónu, pozn. redakcie) každého kraja a mesta, vrátiť ústavu z roku 1993 a dostať k moci mimosystémového človeka.

 

img

Budova radnice počas protestu v hlavnom meste.

 

 

Vláda reagovala štátnym nariadením 

 

Zásadné rozhodnutia sa začali prijímať až 5. januára. Polročné ceny za skvapalnený plyn, benzín a naftu bude regulovať štát. Na rovnaké obdobie sa zavedie moratórium na zvýšenie taríf za bývanie a komunálne služby pre obyvateľstvo. Ako dlho bude moratórium trvať, rozhodnú krajské úrady.

 

Prezident upozornil na skutočnosť, že ešte v júni dal pokyn postaviť závod na výrobu skvapalneného plynu na báze kazašského podniku na spracovanie plynu, zatiaľ je však hotová len štúdia realizovateľnosti projektu. Generálna prokuratúra bude medzitým spolu s Agentúrou na ochranu hospodárskej súťaže vyšetrovať možnú cenovú dohodu medzi spoločnosťami vyrábajúcimi skvapalnený plyn.

 

Povinnosti predsedu vlády boli zverené Alikhanovi Smailovi, bývalému zástupcovi ministra zahraničných veci Kazachstanu, zástupcovi ministra fináncií, prvému podpredsedovi vlády.

 

img

Vláda verí, že protesty nebudú prebiehať podľa bieloruského scenára. 

 

Protesty majú organizátorov 

 

„Takéto masívne protesty v dôsledku rastu cien plynu, ktoré využíva obmedzený počet motoristov, sú pre úrady neočakávané. A je pochybné, že sú hlavným dôvodom nespokojnosti Kazachov,“ poznamenáva Stanislav Pritchin, vedúci výskumník v Centre pre postsovietske štúdie, IMEMO RAS. „Zvýšenie cien bolo zrušené, čo však neovplyvnilo dynamiku vývoja protestov,“ dodal.

 

„Navyše rýchlosť, s akou nepokoje zachvátili celú krajinu, svedčí o dosť vysokej miere organizovanosti. Zatiaľ nie je jasné, kto to riadi, ale je zrejmé, že ide o vnútorné sily, ktoré majú svoje záujmy,“ zdôrazňuje Pritchin.

 

Účastník rozhovoru však pochybuje, že kazašské protesty budú prebiehať podľa bieloruského scenára: drsná klíma jednoducho neumožní zdĺhavé pouličné akcie. Ak bezpečnostné zložky použijú tvrdé opatrenia proti vodcom protestov, je pravdepodobné, že úrady budú môcť prevziať iniciatívu.

 

https://ria.ru/20220105/kazakhstan-1766624135.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona